Gröna Dalen-kolonisterna

  Miljövänlig odling
Längtar du efter att gräva i jorden? Att kunna odla ekologiska grönsaker och rotfrukter?  Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. 
 
Vårt koloniområde
anlades 1983 i Gröna Dalen.
Vi har 75 odlingslotter, uppdelade på två områden som är belägna mellan Igelbodaplatån och Båthöjden. Båda områdena är inhägnade till skydd mot rådjuren.
 
           
Om du är intresserad
av en odlingslott är du välkommen att ta kontakt med oss på nedanstående mailadress eller telefon.

Telefon: 070-212 14 49
Ansökningsblankett finns här

   

Kolonibilder


Hitta avkoppling i ett grönt paradis
Nyheter - [2017-08-12]
 
"Somliga bränner tiotusentals kronor på gymkort, hälsoresor och dieter. I Gröna dalen går friskvården loss på en femhundring per år – och då får man grönsaker och bär på köpet"


Läs mer i Nacka Värmdö Posten » 

Gröna Dalen kan utnyttjas mer » 

Gröna dalen – en aktiv plats för alla » 

Vi i höghusen förstår värdet av Gröna dalen » 


 Trädgårds- och naturprogram i radio och tv
Uppdaterad - [2022-09-12]

 
Odla med P1
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.

Odla smått inomhus och fröså perenner.
Lyssna på alla tidigare program här » 
  Trädgårdstider
Del 1: Det har blivit dags att återvända till Torstens trädgård för en ny säsong. Trädgårdsmästaren John visar Pernilla hur man snabbast klipper ner en perennrabatt. Malin har groddskola och Tareq lagar mat på det som sparades från förra året i den nybyggda jordkällaren. Och så blir det ett nytt projekt i riktigt gammal tappning.
Se del 1 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 2: Programledarnas drömprojekt fortsätter och den här gången är det dags för Pernilla att få det hon alltid drömt om - en egen snittblomsodling. För den som inte har så stor odlingsyta visar Malin hur man maximerar en pallkrage. John bygger en större kompost och Tareq lagar ljuvlig vietnamesisk mat. Och så bestäms det vad den årliga tävlingen ska bli.
Se del 2 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 3: Det är dags för Tareqs projekt som visar sig innefatta både värme och kyla. Malin visar hur man gör vackra växtstöd och John håller lektion om hur man odlar med växtföljd. Den stora dahlia-tävlingen drar igång och Pernilla får en idé om hur gänget ska kunna testa om trädgården är tillräckligt bra att hemestra i.
Se del 3 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 4: Eftersom en barnfamilj ska komma och hemestra i trädgården i sommar så drar Malin igång sitt projekt - en lekfull trädkoja för barnen att leka i. John visar hur man anlägger en brittisk "knot garden" och Pernilla gör en bukett av en blomma som man sällan tänker på att använda. Tareq gör sin egen växtnäring för att säkra segern i den stora dahlia-tävlingen.
Se del 4 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 5: Det har blivit dags att slutligen välja ut vilken familj som får komma och fira hemester i trädgården. Pernilla och John gör en lista på allt som måste fixas innan gästerna kan anlända. Tareq rostar sitt eget kaffe medan Malin skapar både funktionella och snygga skydd till bärbuskarna. Men vem är det egentligen som beställt den stora högen med jord?
Se del 5 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 6: Midsommar är i antågande och på Torstens gård pågår ett febrilt arbete med att få trädgården redo för familjen som ska komma och semestra i den. Malin tillverkar ett mänskligt solur medan John visar hur man planterar häckar. Pernilla går all-in på en lite missförstådd blomma som förtjänar ett uppsving medan Tareq tar tag i midsommarbuffén. Dahlia-tävlingen går vidare och det har äntligen blivit dags att sätta ut knölarna.
Se del 6 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 7: Juli månad har passerat och sensommaren har slagit till med all kraft. De fyra vännerna kommer tillbaka till trädgården efter en välförtjänt semester och får ta del av blomsterprakt i överflöd. Vi får veta vilken tomat som är godast. John visar växter som passar att odla i grus. Pernilla kommer till en läskig insikt - har gänget kanske växt ur trädgården och behöver något större?
Se del 7 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 8: Gänget inser att entrén till trädgården ser för jäklig ut och att det är dags att anlägga en ny. Tareq tillverkar en grind till den nya entrén och Pernilla lanserar uttrycket "vas-garderob". John visar rätt sätt att plantera träd medan Malin visar resultatet av hennes maxade pallkrage. Det blir också en hyllning till den finaste knölen av alla - potatisen. Men hur går det med flyttplanerna?
Se del 8 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 9: Efter fyra år har det blivit dags att ta farväl av Torstens trädgård. Det är med ett stort vemod som de fyra vännerna lämnar gården, men det finns också stora planer och förväntningar på framtiden. Men först så ska årets tävling avgöras - vem har lyckats odla fram den största dahlian och får gå hem med pokalen?
Se del 9 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    


   Mandelmanns gård
Familjen Mandelmann driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Vi följer familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Säsongsstart. Våren har kommit till Djupadal och nu ska gården äntligen väckas till liv efter en lång vinter. Kosläpp står på agendan och lamningen är i full gång. Dessutom pryds orangeriet med en masugn som byggs med återvunna tegelstenar och lera.Se alla avsnitt här:
Se del 1-1 »     Se del 1-2 »     Se del 1-3 »     Se del 1-4 »    
Se del 1-5 »     Se del 1-6 »     Se del 1-7 »     Se del 1-8 »    

Se del 2-1 »     Se del 2-2 »     Se del 2-3 »     Se del 2-4 »    
Se del 2-5 »     Se del 2-6 »     Se del 2-7 »     Se del 2-8 »    

Se del 3-1 »     Se del 3-2 »     Se del 3-3 »     Se del 3-4 »    
Se del 3-5 »     Se del 3-6 »     Se del 3-7 »     Se del 3-8 »    

Se del 4-1 »     Se del 4-2 »     Se del 4-3 »     Se del 4-4 »    
Se del 4-5 »     Se del 4-6 »     Se del 4-7 »     Se del 4-8 »    

Se del 5-1 »     Se del 5-2 »     Se del 5-3 »     Se del 5-4 »    
Se del 5-5 »     Se del 5-6 »     Se del 5-7 »     Se del 5-8 »    

Se del 6-1 »     Se del 6-2 »     Se del 6-3 »     Se del 6-4 »    
Se del 6-5 »     Se del 6-6 »     Se del 6-7 »     Se del 6-8 »    

Se Mandelmanns julprogram här » 

 
  Hundra procent bonde - säsong 26

Del 1: En flott husgavel förtjänar ett dekorativt ankarslut menar Frank, men eftersom han bara har ett och behöver två får det bli en tur in i smedjan. Sågen kommer fram när ett päronträd som inte ger några päron får lämna plats för en silverlind. Och så ska det göras massor av vingar till väderkvarnen.
Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 12 januari 2023)


Del 2: Eftersom det är mer än tio år sedan Frank byggde växthuset, är det nu hög tid att det får sig en rejäl översyn. Det ska tillverkas nya lister i ek för att täta till i skarvarna och en kompletterande takränna ska upp. Och så är ängen översvämmad - till Franks stora glädje! Det ger hopp om en god kommande höskörd.
Se del 2 i SVT Play (t.o.m. 19 januari 2023)


Del 3: Frank byter ut allt glas i växthuset och han använder en petroleumdriven blåslampa för att löda takrännan. Resultatet blir kanske inte det allra vackraste, men det viktiga är att det håller tätt. Och så får han en hjälpande hand med att garva skinn.
Se del 3 i SVT Play (t.o.m. 26 januari 2023)


Del 4: Våren är lamningstid och som ett tidigt vårtecken på Kastanjegården kommer fem lamm till världen. Ett av dem måste flaskmatas. Och så är Frank trött på att gårdsplanen hamnar under vatten när det regnar så nu ska det läggas sten.
Se del 4 i SVT Play (t.o.m. 2 februari 2023)


Del 5: En mård har tagit livet av Kastanjegårdens gäss. Kvar finns 12 ägg som Frank hoppas kunna få kläckta, för att på så vis börja om från början med gässlingar. Och så funderar han på hur fönstren på kvarnhuset ska placeras för att få in så mycket ljus som möjligt.
Se del 5 i SVT Play (t.o.m. 7 februari 2023)


Del 6: Frank ska lufta jorden i köksträdgården och till det behövs redskap. Sin vana trogen beger han sig in i verkstaden för att tillverka en bredgrep på egen hand. Och så har det blivit dags att gräva ner de hemmagjutna betongplintarna från förra året, inför sågverksbygget som snart sätter igång.
Se del 6 i SVT Play (t.o.m. 14 februari 2023)


Del 7: En grönsakstjuv härjar i Franks drivbänkar, men nu ser det ut som om marodören har fastnat i fällan. Det ska också gjutas kantsten och lappas byxor.
Se del 7 i SVT Play (t.o.m. 21 februari 2023)


Del 8: Det är såningstid på Kastanjegården och Frank har plockat fram den gamla amerikanska såmaskinen som han fann i gömmorna när han övertog gården för många år sedan. Och så ska potatiskupningen harvas och korsvirkeshuset kalkas.
Se del 8 i SVT Play (t.o.m. 7 mars 2023)


Del 9: Gåsparet som togs av mården tidigare under våren efterlämnade tio ägg och ur dessa har det kläckts sju gässlingar, som Frank nu har hämtat hem till gården. Eftersom det inte finns någon vuxen gås som kan ta hand om dem har Frank och dottern Alma tagit på sig rollen att agera gåsföräldrar. Bovetet och havren som Frank sådde har grott, men måste täckas för att skyddas mot fåglar och nattfrost. Och så har han cypressträ som ska klyvas till stängsel.
Se del 9 i SVT Play (t.o.m. 14 mars 2023)


Del 10: Frank är igång med sågverkstillbyggnaden. Kållandet som i år står bredvid jordgubbslandet måste liksom jordgubbarna täckas för att skyddas mot fåglarna. Och så får Kastanjegårdens enda kvarvarande lantanka sällskap av en myskanka.
Se del 10 i SVT Play (t.o.m. 30 mars 2023)

  

Låt Gröna dalen förbli en grön oas
Nyheter - [2015-05-05]
 
Gärna fler bostäder i Saltsjöbadens centrum – men rör inte Gröna dalen.


Kommunen bör istället följa gällande översiktsplan och inte exploatera detta område. Vi tror att ett attraktivt område för fritidsaktiviteter är bättre än bostäder för att knyta ihop Saltsjöbaden och Fisksätra.
Det skriver S i Nacka i en debattartikel i Nacka Värmdö Posten.
Läs mer i NVP » 
Fisksätra har en grönskande framtid » 
Gröna Dalens ­potential är långt ifrån utvecklad
Nyheter - [2017-03-02]
 
Gröna Dalen har ett högt värde för oss Fisksätrabor. Som kontrast till den täta bebyggelsen behövs en lugn park med grönska, natur och ljus.


Visionen är en grön kulturpark som knyter samman Saltsjöbaden och Fisksätra – Rosendals trädgård är en förebild. En plats för alla att mötas och för att uppleva årstidernas och naturens skiftningar.

Inbjudande sittplatser med bänkar och bord, blommande buskar och träd, en blomsteräng, ytterligare odlingar, ja kanske till och med ett litet trädgårdskafé, är några exempel på hur området kan utvecklas.

För den som saknar egen trädgård, främst de boende i höghusen i Fisksätra men även på Igelbodaplatån, är betydelsen av Gröna Dalen allra störst. Sannolikt svårt att fullt ut förstå för den som lever under andra förutsättningar.

Läs debattartikeln i Nacka Värmdö Posten från Nätverket för Fisksätras framtid  » 

Fisksätra har en grönskande framtid » 

Trädgårdsprogram i webb-tv

 
Blomsterspråk
Sven Wingård botaniserar i den svenska floran.
Se programmen i Öppet arkiv:
Maskros »   
Vattenklöver »    Smultron »    Skvattram »    Linnea »    Harsyra »   Nacka Miljövårdsråds remissvar angående förslag till program för Fisksätra
Nyheter - [2013-01-14]
  Nacka Miljövårdsråd är positivt till att ett program tagits fram för utveckling och upprustning av Fisksätra. Dock avvisar man främst den föreslagna kraftiga exploateringen av bostäder, som skulle komma att förstöra boendekvalitén för många boende i detta område, som redan beskrivs som "en av Sveriges mest tätbefolkade orter".
Utdrag från remissvaret:
Gröna Dalen
Föreslagna åtgärder i Gröna dalen behöver kompletteras med en satsning på ekologisk hållbarhet som behandlas under Tätortsnära odling. Vi vill även understryka att Gröna Dalen måste få fortsätta, att utgöra en nödvändig spridningskorridor för djur och fauna mellan Erstaviks naturområden och Skogsö naturreservat. Denna viktiga funktion framhålls ju också i programhandlingarna, och en nödvändig konsekvens är att inga större byggnationer, trafikerade vägar eller arrangemang för störande aktiviteter får byggas. Av främst denna anledning är vi helt emot en stor byggnad för "kultur och idrottsevenemang". En sådan för oundvikligen med sig störande aktiviteter, trafik och p-platser.
Vi vill framhålla, att vi anser att Gröna dalen redan idag är ett charmigt och omtyckt område och gångstråk, och att större "upprustningar" och förändringar inte behövs på grund av områdets beskaffenhet idag.  
Läs hela remissvaret här  » Tomatodling i lott 26 den 20 maj 2012.
Se fler bilder från lott 26. » Jätteknölkalla
Trädgård [2013-07-14]
 
Jätteknölkalla i Bergianska trädgården
(11 juli 2013)  Blomställningen öppnade sig natten till onsdag. För två år sedan skapade en blommande jätte-knölkalla sensation i Bergianska trädgården. Knölen som nu blommar är ”syskon” till den kalla som blommade 2011 men denna har en mycket högre blomställning än den förra, hela 194 cm.

Den spektakulära växten utmärker sig genom sin storlek, märkliga form och hemska stank – och att den blommar över på 2-3 dagar.

Arten har bara blommat tre gånger tidigare i Sverige, första gången var 1935 i Bergianska trädgården.
Läs mer om jätteknölkallan » Filmen HOME
Miljö - [2013-01-20]
 


Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen

  Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
  Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.  Läs mer » 

Klicka här för att se hela filmen på 90 minuter  (engelskt tal, engelsk text)   
Bildarkiv 2012
Nyheter - [2012-12-15]  Nu finns 50 nya bilder från
år 2012 i bildarkivet.
Se bilderna här »  Trädgårdskalender
Att göra i oktober
· Gräv ner kogödsel i trädgårdsland och rabatter.
· Klipp bort vissna rosblommor.
· Håll koll på svamp-sjukdomar speciellt på rosor. Plocka bort angripna blad.
· Nu är det lämplig tid att flytta växter. Glöm inte att beskära växterna på våren för att balansera rot med grenverk.
· Beskär vindruvorna.
Läs mer » 


Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer


  Nattljus.
  Lott nr 2 den 22 september 2008
  Stor och ståtlig vajar majsen.
  Lott nr 6 den 20 augusti 2008
  Höstens fina färger.
  Lott nr 1 den 9 oktober 2007
  Alla blommorna i lott 2.
  Foto: 23 juli 2005


 

Fläderblommor, 8 juli 2005.
 
  Potatisen blommar, 4 juli 2005.
 

 

Jordgubbar i Gröna Dalen, 28 juni 2005.   Tulpaner i lott 2 i Gröna Dalen, 25 maj 2005.

Fler bilder i arkivet
Klicka in till bildarkivet för att minnas sommaren 2006.
Till bilderna från 2006Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________
 
Nyheter 2012

Nyheter 2011

Nyheter 2010

Nyheter 2009

Nyheter 2008

Nyheter 2007

Nyheter 2006


Om föreningen

Ansökningsblankett

Stadgar

Ordningsregler


Bildarkiv 2009

Bildarkiv 2008


Satellitbilder

Odlingstips

Växtinfo

Zonkarta


Väderprognos
för Gröna Dalen

14-dagarsprognos

Prognos från yr.no

Odla med Solen


Gröna Dalen-kolonisterna

Telefon:   
070-212 14 49

Sidan skapad: 1998-10-30
Senast uppdaterad: 2022-10-01

Tillbaka till startsidan