Gröna Dalen-kolonisterna

  Miljövänlig odling
Längtar du efter att gräva i jorden? Att kunna odla ekologiska grönsaker och rotfrukter?  Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. 
 
Vårt koloniområde
anlades 1983 i Gröna Dalen.
Vi har 75 odlingslotter, uppdelade på två områden som är belägna mellan Igelbodaplatån och Båthöjden. Båda områdena är inhägnade till skydd mot rådjuren.
 
           
Om du är intresserad
av en odlingslott är du välkommen att ta kontakt med oss på nedanstående mailadress eller telefon.

Telefon: 070-212 14 49
Ansökningsblankett finns här

   

Kolonibilder


Hitta avkoppling i ett grönt paradis
Nyheter - [2017-08-12]
 
"Somliga bränner tiotusentals kronor på gymkort, hälsoresor och dieter. I Gröna dalen går friskvården loss på en femhundring per år – och då får man grönsaker och bär på köpet"


Läs mer i Nacka Värmdö Posten » 

Gröna Dalen kan utnyttjas mer » 

Gröna dalen – en aktiv plats för alla » 

Vi i höghusen förstår värdet av Gröna dalen » 


 Trädgårds- och naturprogram i radio och tv
Uppdaterad - [2022-01-12]

 
Odla med P1
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.
Lyssna på alla tidigare program här » 
  Mandelmanns gård
Familjen Mandelmann driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Vi följer familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Säsongsstart. Våren har kommit till Djupadal och nu ska gården äntligen väckas till liv efter en lång vinter. Kosläpp står på agendan och lamningen är i full gång. Dessutom pryds orangeriet med en masugn som byggs med återvunna tegelstenar och lera.

Programmet sänds i TV4 på
tisdagar kl 20.00 och söndagar 14.55.


Se alla avsnitt här:
Se del 1-1 »     Se del 1-2 »     Se del 1-3 »     Se del 1-4 »    
Se del 1-5 »     Se del 1-6 »     Se del 1-7 »     Se del 1-8 »    

Se del 2-1 »     Se del 2-2 »     Se del 2-3 »     Se del 2-4 »    
Se del 2-5 »     Se del 2-6 »     Se del 2-7 »     Se del 2-8 »    

Se del 3-1 »     Se del 3-2 »     Se del 3-3 »     Se del 3-4 »    
Se del 3-5 »     Se del 3-6 »     Se del 3-7 »     Se del 3-8 »    

Se del 4-1 »     Se del 4-2 »     Se del 4-3 »     Se del 4-4 »    
Se del 4-5 »     Se del 4-6 »     Se del 4-7 »     Se del 4-8 »    

Se del 5-1 »     Se del 5-2 »     Se del 5-3 »     Se del 5-4 »    
Se del 5-5 »     Se del 5-6 »     Se del 5-7 »     Se del 5-8 »    

Se del 6-1 »    

Se Mandelmanns julprogram här » 

 
  Hundra procent bonde - säsong 26

Del 1: En flott husgavel förtjänar ett dekorativt ankarslut menar Frank, men eftersom han bara har ett och behöver två får det bli en tur in i smedjan. Sågen kommer fram när ett päronträd som inte ger några päron får lämna plats för en silverlind. Och så ska det göras massor av vingar till väderkvarnen.

Programmet sänds i SVT2 på
onsdagar kl 20.30
lördagar kl 12.30
måndagar kl 18.00

Se alla sändningstider här » 

Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 19 januari 2023)


Hundra procent bonde julspecial
En julspecial med Frank och familjen på Kastanjegården. Det blir julbak med rågbröd, norskt flatbröd och vaniljkransar. Frank röker kött och gör ytterligare en norsk specialitet som hör julen till, sk pinnekött. Tillsammans med familjen besöker han ett kulturhistoriskt museum i Vestjylland, där Frank tar tillfället i akt att träffa en träskomakare och lär sig göra egna träskor.

Se Hundra procent bonde julspecial 2021 (t.o.m. 21 juni 2022)


Hundra procent bonde - säsong 25

Del 1: Det är höst och Frank ska igång med sitt stora kvarnprojekt. Bygget kommer att kräva tunga, solida järnbalkar och en kran med stor precision. Och så får Frank en oväntad present, som både förändrar och förenklar hela projektet.
Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 2: Det är många vänner och passionerade hantverkare som har kommit resande för att hjälpa till med kvarnbygget, både från Danmark och utlandet. En stor fest ska det bli också förstås, så det är mycket bestyr med mat och dryck, ät- och sovplatser. Och så har Frank hittat en lösning som gör att blåbärsbuskarna bågnar av bär.
Se del 2 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 3: Det är dag två av kvarnbygget och tillresta vänner och hantverkare sprids ut till sina olika arbetsposter. Oväntad teknisk hjälp får man från verkstaden vid Fregatten Jylland. Fartyget som är från 1860 räknas som ett av världens största av trä och ligger idag som museifartyg i Ebeltoft på Jyllands östkust. Och så har det kommit lamm till Kastanjegården, första gången med sommarlamning.
Se del 3 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 4: Franks gästande hantlangare på kvarnbygget har nu varit på gården i en vecka och efter hårt slit och långa arbetsdagar är det upp till bevis. När kranen kommer ska bottenkonstruktionen upp och nu ska det visa sig om all noggrannhet och precision håller måttet. Och i augustivädret går livet på Kastanjegården vidare och fem kycklingar ser dagens ljus.
Se del 4 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 5: Frank vill inte att trädgårdens grödor ska gå till spillo, så när nu tillgången på sommarkål och gurkor vida överstiger vad familjen kan göra av med vill det till nya lösningar. För att hjälpa Frank att ta tillvara på skörden kommer vännen Søren till Kastanjegården för att lära Frank konsten att fermentera, eller syra grönsaker.
Se del 5 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 6: Kvarnen är rest, men Frank är inte nöjd med placeringen, så nu ska den centreras så den står precis mitt på huset. Och den uppgiften har Frank tänkt lösa på egen hand. Däremot får han hjälp med att klä in själva kvarntornet. Och så är det nötter som ska skördas och ett hjul på såningsmaskinen som ska lagas.
Se del 6 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 7: Planen för dagen är att så råg. Men först måste säden rensas och trähjulet till såningsmaskinen fixas innan det kan beslås med en järnring. Och innan ringen kan valsas jämn måste nog axeln på valsen rätas upp. Ja, och sen måste förstås hönsen stängas in så att de inte går rakt ut i åkern och äter upp utsädet. Men sen är det nog alldeles strax såningsdags.
Se del 7 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 8: Pumporna ska skördas och även betorna ska upp. Hösten har varit regnig och för att inte trampa sönder den vattensjuka ängen fullständigt har korna flyttats till hästens Solvejs hägn. Här blir de snart varse vem det är som bestämmer. Och så får Frank hjälp av barnen Johan och Alma med att ta hand om köttet efter gårdagens lammslakt.
Se del 8 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 9: Frank har skaffat en gammal potatisupptagare och är spänd på att få ta den i bruk. Med kvarnbygget är det ännu lång väg kvar att gå, men redan nu är resultatet något som Frank varje dag glädjer sig åt. Gavlarna har stått vidöppna, men innan vintern kommer har södergaveln fått presenning och norrgaveln ska Frank mura upp snarast. Under tiden kan han inte låta bli att drömma om det färdiga resultatet, med alla detaljer och lösningar som han har planer för.
Se del 9 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)


Del 10: Hösten bjuder alltid på logistik som måste lösas före vinterns ankomst. Redskap ska ses över, maskiner flyttas runt för att allt ska få plats och de sista grödorna ska sorteras inför vinterförvaringen. Och så ska lagården kalkas innan djuren tas in för vintern. Utrymmet i lagården räcker inte till, så en av korna ska slaktas. Köttet är enbart för eget bruk, så Frank sköter slakten och tar hand om styckningen hemma på gården.
Se del 10 i SVT Play (t.o.m. 17 april 2022)

 

 


Hundra procent bonde - säsong 24

Del 1: Även om våren ännu inte har kommit till Kastanjegården, så är det dags att förgro och Frank gör i ordning varmbänken. Han är också sugen på att bygga en takmölla, som bl.a. ska driva sågverket. Ett sånt projekt är inte gjort i en handvändning, så Frank åker till Vestjylland för att få inspiration och lära sig mer.
Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 2: Det är en stor dag på Kastanjegården, när den gamla lagården ska rivas ned. Men innan det kan ske måste byggnaden skäras itu och det är lättare sagt än gjort. Och det behövs rejäla maskiner därtill.
Se del 2 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 3: Slit-och-släng ligger inte för Frank, så när Kastanjegårdens bästa skyffel går sönder är det en självklarhet att den gamla skyffeln ska repareras, i stället för att köpa en ny. Och så är han särdeles nöjd med vinterrapsen som han sådde i höstas.
Se del 3 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 4: Hos Frank är det denna gång besök av den största maskin som någonsin har setts till på Kastanjegården. Ett 13 meter långt betongkrossverk, som ska förvandla den gamla lagårdsbyggnaden till grus. Och mitt i alltihop kommer två lamm till världen.
Se del 4 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 5: Säsongen är ännu inte långt gången, men med hjälp av ett smart trick har Frank redan fått fram spröda och röda rabarber. Och så väntar en skogstur till häst, när Frank ska hämta timmer tillsammans med hästen Solvej.
Se del 5 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 6: Nu när den gamla lagårdsbyggnaden är borta kan Frank äntligen komma igång med att etablera sin nya fruktträdgård, på samma plats där lagården stod. Det blir ett familjeprojekt och Frank får plocka fram sina pedagogiska färdigheter tillsammans med barnen Alma och Johan. Och så blir det tips om hur man blir av med ogräs i köksträdgården.
Se del 6 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 7: Frank ska såga till timret till möllebygget och det kräver en blocksåg som han inte har tillgång till hemma på gården. Han beger sig därför till Grenå. Här finns - förutom den blocksåg han behöver - en samling bestående av mer än 400 historiska, stationära förbränningsmotorer.
Se del 7 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 8: Åtta gässlingar har kommit till världen på Kastanjegården. Inte ruvade av gåsmamma dock, utan i en äggkläckningsmaskin. Förvirringen blir därmed stor när de nyfödda ska flytta in i gåshuset. Frank gör också ett nytt försök att plantera björnbär och så kan han inte låta bli att småmuttra över hönsens framfart.
Se del 8 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 9: Staketmaskinen är på plats och Frank går genast igång med att göra hägn till plantskolan och blomrabatterna. Alla knep för att hålla de frötjyvande hönsen borta måste tas till vara... Inför ett kommande husbygge vill Frank gjuta egna betongplintar. Men frågan är om det är lönsamt, eller om det helt enkelt blir dyrare än att köpa nya?
Se del 9 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)

Del 10: Det har blivit dags att ta ut betongplintarna ur sina formar och spänningen är stor inför resultatet. Frank är trött på att springa och leta efter gäss som är på rymmen, så nu ska de hägnas in. Och nere på ängen väntar en belöning som Frank har sett fram emot: äntligen har tofsvipor slagit sig ner vid Kastanjegården.
Se del 10 i SVT Play (t.o.m. 1 feb 2022)
  Min trädgård
Hagen min. Norskt trädgårdsmagasin med Heidi, Dag, Stine och Steinar.

Del 1. I säsongsstarten träffar Heidi trädgårdsälskarna Trine och Knut i Lillesand. Här är man i färd med att anlägga nya rabatter och göra uteplatsen klar för säsongen. Trine lär Heidi att göra en dörrkrans, Stine snickrar en torkställning och Dag trollar fram en bränd rabarbertarte.
Se del 1 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Del 2. Det är i stort sett bara ett staket som skiljer Marias trädgård från havet. För Maria är trädgården rekreation - hennes alldeles egna terapiträdgård. Dag syltar gröna tomater, Stine bygger ett blombord och Steinar tunnar ut tomatplantor.
Se del 2 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Del 3. I sin pyttelilla radhusträdgård i Tromsø har Tine lyckats klämma in det mesta som en trädgårdsälskare kan drömma om. Här hittar man såväl trädgårdsstigar, som en pergola, ett växthus och en fontän.
Se del 3 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Del 4. I sin trädgård mitt i Halden driver Inger Lise och Eirik sitt eget lilla lantbruk i miniatyr. Här odlar de grönsaker och blommor enligt ekologiska metoder, och med planer som förändras varje år. Stine gör en spaljé för klätterväxter och Dag lagar coq au vin.
Se del 4 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Del 5. I Hildeguns och Oddvins trädgård i Volda myllrar det av kreativa lösningar. Det gäller att utgå från det man har och utnyttja alla möjligheter. Heidi är med när de gör stengång och en vattenspegel. Stine gör fina krokar i nysilver och Dag ser till att löksoppan får en renässans.
Se del 5 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Del 6. Hur ser trädgårdsproffsens egna trädgårdar ut? Heidi besöker två trädgårdsdesigners i Tysvær och får en inblick i hur det kan se ut när proffsens gröna fingrar jobbar på hemmaplan. Dag tillagar en kall ärtsoppa, Steinar ger sig i kast med mossa och Stine gör fina och praktiska prydnadssaker.
Se del 6 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Del 7. Heidi presenterar godbitar från säsongen som gått. Vi tar också en titt bakom kulisserna och får bilder från när inspelningarna inte gick riktigt som det var tänkt. Det blir en hel del bloopers.
Se del 7 i SVT Play »  (t.o.m. 24 jan 2022)

Låt Gröna dalen förbli en grön oas
Nyheter - [2015-05-05]
 
Gärna fler bostäder i Saltsjöbadens centrum – men rör inte Gröna dalen.


Kommunen bör istället följa gällande översiktsplan och inte exploatera detta område. Vi tror att ett attraktivt område för fritidsaktiviteter är bättre än bostäder för att knyta ihop Saltsjöbaden och Fisksätra.
Det skriver S i Nacka i en debattartikel i Nacka Värmdö Posten.
Läs mer i NVP » 
Fisksätra har en grönskande framtid » 
Gröna Dalens ­potential är långt ifrån utvecklad
Nyheter - [2017-03-02]
 
Gröna Dalen har ett högt värde för oss Fisksätrabor. Som kontrast till den täta bebyggelsen behövs en lugn park med grönska, natur och ljus.


Visionen är en grön kulturpark som knyter samman Saltsjöbaden och Fisksätra – Rosendals trädgård är en förebild. En plats för alla att mötas och för att uppleva årstidernas och naturens skiftningar.

Inbjudande sittplatser med bänkar och bord, blommande buskar och träd, en blomsteräng, ytterligare odlingar, ja kanske till och med ett litet trädgårdskafé, är några exempel på hur området kan utvecklas.

För den som saknar egen trädgård, främst de boende i höghusen i Fisksätra men även på Igelbodaplatån, är betydelsen av Gröna Dalen allra störst. Sannolikt svårt att fullt ut förstå för den som lever under andra förutsättningar.

Läs debattartikeln i Nacka Värmdö Posten från Nätverket för Fisksätras framtid  » 

Fisksätra har en grönskande framtid » 

Trädgårdsprogram i webb-tv

 
Blomsterspråk
Sven Wingård botaniserar i den svenska floran.
Se programmen i Öppet arkiv:
Maskros »   
Vattenklöver »    Smultron »    Skvattram »    Linnea »    Harsyra »   Nacka Miljövårdsråds remissvar angående förslag till program för Fisksätra
Nyheter - [2013-01-14]
  Nacka Miljövårdsråd är positivt till att ett program tagits fram för utveckling och upprustning av Fisksätra. Dock avvisar man främst den föreslagna kraftiga exploateringen av bostäder, som skulle komma att förstöra boendekvalitén för många boende i detta område, som redan beskrivs som "en av Sveriges mest tätbefolkade orter".
Utdrag från remissvaret:
Gröna Dalen
Föreslagna åtgärder i Gröna dalen behöver kompletteras med en satsning på ekologisk hållbarhet som behandlas under Tätortsnära odling. Vi vill även understryka att Gröna Dalen måste få fortsätta, att utgöra en nödvändig spridningskorridor för djur och fauna mellan Erstaviks naturområden och Skogsö naturreservat. Denna viktiga funktion framhålls ju också i programhandlingarna, och en nödvändig konsekvens är att inga större byggnationer, trafikerade vägar eller arrangemang för störande aktiviteter får byggas. Av främst denna anledning är vi helt emot en stor byggnad för "kultur och idrottsevenemang". En sådan för oundvikligen med sig störande aktiviteter, trafik och p-platser.
Vi vill framhålla, att vi anser att Gröna dalen redan idag är ett charmigt och omtyckt område och gångstråk, och att större "upprustningar" och förändringar inte behövs på grund av områdets beskaffenhet idag.  
Läs hela remissvaret här  » Tomatodling i lott 26 den 20 maj 2012.
Se fler bilder från lott 26. » Jätteknölkalla
Trädgård [2013-07-14]
 
Jätteknölkalla i Bergianska trädgården
(11 juli 2013)  Blomställningen öppnade sig natten till onsdag. För två år sedan skapade en blommande jätte-knölkalla sensation i Bergianska trädgården. Knölen som nu blommar är ”syskon” till den kalla som blommade 2011 men denna har en mycket högre blomställning än den förra, hela 194 cm.

Den spektakulära växten utmärker sig genom sin storlek, märkliga form och hemska stank – och att den blommar över på 2-3 dagar.

Arten har bara blommat tre gånger tidigare i Sverige, första gången var 1935 i Bergianska trädgården.
Läs mer om jätteknölkallan » Filmen HOME
Miljö - [2013-01-20]
 


Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen

  Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
  Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.  Läs mer » 

Klicka här för att se hela filmen på 90 minuter  (engelskt tal, engelsk text)   
Bildarkiv 2012
Nyheter - [2012-12-15]  Nu finns 50 nya bilder från
år 2012 i bildarkivet.
Se bilderna här »  Trädgårdskalender
Att göra i januari
· Fortsätt att mata småfåglarna.
· Kontollera gnagskydd runt trädstammarna.
· Skaka av snön från barrväxter, buskar och växthus.
· Täck känsliga växter med snö.
· Januari är en bra månad att läsa trädgårdsböcker och tidskrifter.
Läs mer » 


Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer


  Nattljus.
  Lott nr 2 den 22 september 2008
  Stor och ståtlig vajar majsen.
  Lott nr 6 den 20 augusti 2008
  Höstens fina färger.
  Lott nr 1 den 9 oktober 2007
  Alla blommorna i lott 2.
  Foto: 23 juli 2005


 

Fläderblommor, 8 juli 2005.
 
  Potatisen blommar, 4 juli 2005.
 

 

Jordgubbar i Gröna Dalen, 28 juni 2005.   Tulpaner i lott 2 i Gröna Dalen, 25 maj 2005.

Fler bilder i arkivet
Klicka in till bildarkivet för att minnas sommaren 2006.
Till bilderna från 2006Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________
 
Nyheter 2012

Nyheter 2011

Nyheter 2010

Nyheter 2009

Nyheter 2008

Nyheter 2007

Nyheter 2006


Om föreningen

Ansökningsblankett

Stadgar

Ordningsregler


Bildarkiv 2009

Bildarkiv 2008


Satellitbilder

Odlingstips

Växtinfo

Zonkarta


Väderprognos
för Gröna Dalen

14-dagarsprognos

Prognos från yr.no

Odla med Solen


Gröna Dalen-kolonisterna

Telefon:   
070-212 14 49

Sidan skapad: 1998-10-28
Senast uppdaterad: 2022-01-12

Tillbaka till startsidan