Gröna Dalen-kolonisterna

  Miljövänlig odling
Längtar du efter att gräva i jorden? Att kunna odla ekologiska grönsaker och rotfrukter?  Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. 
 
Vårt koloniområde
anlades 1983 i Gröna Dalen.
Vi har 75 odlingslotter, uppdelade på två områden som är belägna mellan Igelbodaplatån och Båthöjden. Båda områdena är inhägnade till skydd mot rådjuren.
 
           
Om du är intresserad
av en odlingslott är du välkommen att ta kontakt med oss på nedanstående mailadress eller telefon.

Telefon: 076-230 15 33
eller 070-212 14 49
Ansökningsblankett finns här

   

Kolonibilder


Hitta avkoppling i ett grönt paradis
Nyheter - [2017-08-12]
 
"Somliga bränner tiotusentals kronor på gymkort, hälsoresor och dieter. I Gröna dalen går friskvården loss på en femhundring per år – och då får man grönsaker och bär på köpet"


Läs mer i Nacka Värmdö Posten » 

Gröna Dalen kan utnyttjas mer » 

Gröna dalen – en aktiv plats för alla » 

Vi i höghusen förstår värdet av Gröna dalen » 


 Trädgårds- och naturprogram i radio och tv
Uppdaterad - [2019-08-21]

 
Hundra procent bonde
Ett självförsörjande lantbruk som drivs på hållbart vis med gamla metoder är drömmen för Frank och hans familj på Kastanjegården.

En yxa som Frank fick vid besöket i Tanzania för några år sedan kommer väl till pass när hagtornshäcken måste kapas. Ute på åkern diskuterar han möjligheten att korsa olika sädesslag för att bli av med en sjukdom som en av hans kornsorter har drabbats av. Så är tiden inne att skörda vinbär och buskarna ser ut att ge en god skörd.

Programmet sänds varje
torsdag kl 21.00 i SVT1.
Se alla sändningstider här » 

Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 1 april 2020) 
  Odla med P1
Programmet sänds i P1 varje måndag kl 10.35 och lördag kl 12.05.
Det blir både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.
Lyssna på alla tidigare program här » 
  Min trädgård
Del 1. Säsongens första trädgårdsbesök blir hos Kjærsti och Anders i Fredrikstad, som får till mycket trädgård på liten plats. Steinar ger tips om beskärning, Stine gör världens minsta redskapsbod och Dag tillagar vindruvsmarmelad.
Se del 1 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 2. Heidi besöker Sylvias vackra trädgård på Snarøya. I hennes trädgård är det alltid något som blommar under säsong. Heidi får lära sig mer om Sylvias favoriter pion och hortensia.
Se del 2 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 3. Trädgårdsresan går denna gång till Nordkjosbotn. Tord har ärvt sina morföräldrars gamla hus långt uppe i norr och hit till sitt eget sommarparadis åker han så ofta han kan.
Se del 3 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 4. Klockranka har blivit något av systrarna Annes och Gros specialitet. Heidi besöker dem i deras trädgård i Kråkstad. Här frodas det under hela trädgårdssäsongen, i rabatter, men inte minst - i krukor.
Se del 4 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 5. I Oles och Gunns trädgård samspelar form och färg i noga planlagda kombinationer. Heidi besöker dem i deras trädgårdsparadis i Arendal.
Se del 5 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 6. Familjen Hjertefølger bor långt norrut, men vill gärna odla sin egen mat så lång tid under året som det bara är möjligt. Lösningen blev att bygga ett boningshus som också är ett växthus och på så vis förlänga trädgårdssäsongen bakom glasväggar.
Se del 6 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 7. Alexander och Jan har alltid spännande projekt på gång i sin trädgård på Nesodden. Heidi besöker ett par som gärna väljer otraditionella lösningar och som tycker att estetik i trädgården är viktigt.
Se del 7 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 8. Det är återbruk som gäller i Lises trädgård. Det som andra skulle kalla skrot hittar hon och maken Henrik ständigt nya användningsområden för i trädgården hemma i Fredrikstad.
Se del 8 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

Del 9. Heidi slår på stort i säsongens sista avsnitt och besöker inte bara en, utan hela 29 små trädgårdar i Borregaards koloniområde i Sarpsborg. Här ligger sedan nästan 100 år en frodig oas med 29 trädgårdstäppor, bara några stenkast från stadens jäkt.
Se del 9 i SVT Play »  (t.o.m. 4 feb)    

 
Mandelmanns gård
Om familjen Mandelmanns arbete på den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Familjen består av Marie och Gustav och deras fyra barn. De driver gården och här får man följa familjen från morgon till kväll i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter, från tidig vår till sen höst. 
 
Se alla avsnitt här:
Se del 1-1 »     Se del 1-2 »     Se del 1-3 »     Se del 1-4 »    
Se del 1-5 »     Se del 1-6 »     Se del 1-7 »     Se del 1-8 »    

Se del 2-1 »     Se del 2-2 »     Se del 2-3 »     Se del 2-4 »    
Se del 2-5 »     Se del 2-6 »     Se del 2-7 »     Se del 2-8 »    

Se del 3-1 »     Se del 3-2 »     Se del 3-3 »     Se del 3-4 »    
Se del 3-5 »     Se del 3-6 »     Se del 3-7 »     Se del 3-8 »    

Se Mandelmanns julprogram här »   Trädgårdstider
Vi får följa med när Pernilla, Tareq, John och Malin startar upp på ett helt nytt ställe. Siktet är inställt på att förvandla den övergivna gården till ett trädgårdsparadis, men redan efter några spadtag bjuder platsen på stora utmaningar.
Se del 1 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

Pernilla och vännerna ger sig i kast med att bygga ett eget orangeri. Malin inreder med cykelhjul, John fulländar kökslandet och Tareq lagar mat i kohagen. Samtidigt visar det sig att de kanske inte sitter så säkert på det nya stället som de tidigare trott.
Se del 2 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

Det nybyggda orangeriet fylls med exotiska växter. Pernilla visar hur man svetsar, Malin utforskar temat fågelskrämma och John anlägger en stor sommarrabatt. Samtidigt gör Tareq ett oväntat fynd i källaren.
Se del 3 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

Pernilla och vännerna sätter skånskt tema på sin nya innergård. Tareq försöker bjuda in Sveriges konung till trädgården, Malin sjösätter ett nytt skrotprojekt och John hittar spår av spansk skogssnigel.
Se del 4 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

Trädgårdens skogsparti får en makeover. Malin lagar med guld, Pernilla besöker gamla trädgården i Ryd och Tareq lagar cowboymat över öppen eld. Samtidigt undersöker John gårdens historia och får reda på mer om mannen som bodde där.
Se del 5 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

För första gången önskar sig Pernilla ett ösregn på midsommar. I veckans avsnitt anläggs en klimatsmart regnträdgård. Malin skapar stenhårda trädgårdsmöbler, John uppfinner en frötavla och Tareq utvecklar en ny midsommardessert.
Se del 6 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

Vännerna återvänder till trädgården för att se om något har överlevt den långa torkan. Malin och John har planer på en modern, svensk radhusträdgård. Pernilla gör vad hon kan för att bekämpa kållarverna i kökslandet och på årets varmaste dag bestämmer sig Tareq för att laga extra het mat.
Se del 7 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

Om en vecka kommer norsk tv på besök och det är hög tid att skapa ordning i trädgården! John drömmer om ett välorganiserat trädgårdsskjul, Malin dekorerar orangeriet med flygande växter, Tareq syrar kål och bjuder Pernilla på en dessert hon aldrig tidigare smakat.
Se del 8 i SVT Play »  (t.o.m. 3 nov)    

I säsongsavslutningen är det dags för både norsk tv-inspelning och knytkalas. Pernilla är förkyld och John får fullt upp med att få trädgården i topptrim medan Malin och Tareq bygger en skrotgrind. Bland gästerna på kalaset finns två personer som har mycket att berätta om mannen som en gång bodde på gården.
Se del 9 i SVT Play »  (t.o.m. 11 nov)    

Låt Gröna dalen förbli en grön oas
Nyheter - [2015-05-05]
 
Gärna fler bostäder i Saltsjöbadens centrum – men rör inte Gröna dalen.


Kommunen bör istället följa gällande översiktsplan och inte exploatera detta område. Vi tror att ett attraktivt område för fritidsaktiviteter är bättre än bostäder för att knyta ihop Saltsjöbaden och Fisksätra.
Det skriver S i Nacka i en debattartikel i Nacka Värmdö Posten.
Läs mer i NVP » 
Startpromemoria för Gröna Dalen » 
Fisksätra har en grönskande framtid » 
Gröna Dalens ­potential är långt ifrån utvecklad
Nyheter - [2017-03-02]
 
Gröna Dalen har ett högt värde för oss Fisksätrabor. Som kontrast till den täta bebyggelsen behövs en lugn park med grönska, natur och ljus.


Visionen är en grön kulturpark som knyter samman Saltsjöbaden och Fisksätra – Rosendals trädgård är en förebild. En plats för alla att mötas och för att uppleva årstidernas och naturens skiftningar.

Inbjudande sittplatser med bänkar och bord, blommande buskar och träd, en blomsteräng, ytterligare odlingar, ja kanske till och med ett litet trädgårdskafé, är några exempel på hur området kan utvecklas.

För den som saknar egen trädgård, främst de boende i höghusen i Fisksätra men även på Igelbodaplatån, är betydelsen av Gröna Dalen allra störst. Sannolikt svårt att fullt ut förstå för den som lever under andra förutsättningar.

Läs debattartikeln i Nacka Värmdö Posten från Nätverket för Fisksätras framtid  » 

Fisksätra har en grönskande framtid » 

Trädgårdsprogram i webb-tv

  Blomsterspråk
Sven Wingård botaniserar i den svenska floran.
Se programmen i Öppet arkiv:
Maskros »   
Vattenklöver »    Smultron »    Skvattram »    Harsyra »    Linnea »   Trädgårdsprogram i webb-tv
Uppdaterad - [2013-07-03]
  Trädgårdstoppen
Nu ska Peter Englander kora Sveriges vackraste trädgård. Han kommer att vända på varje tuva för att kunna dela ut guld, silver och brons i Trädgårdstoppen. Men vi kommer även att få de hängivna trädgårds-ägarnas bästa tips på hur du själv skapar en lika vacker trädgård.
Läs mer om programmet » 
 
Se del 1 (från 2013) här
     
Se alla avsnitt här:


  Säsong 1 (från 2011):
Trädgårdstoppen del 1 » 
Trädgårdstoppen del 2 » 
Trädgårdstoppen del 3 » 
Trädgårdstoppen del 4 » 
Trädgårdstoppen del 5 » 
Trädgårdstoppen del 6 » 
Trädgårdstoppen del 7 » 
Trädgårdstoppen del 8 » 
Trädgårdstoppen del 9 » 
Trädgårdstoppen del 10 » 


  Säsong 2 (från 2012):
Trädgårdstoppen del 1 » 
Trädgårdstoppen del 2 » 
Trädgårdstoppen del 3 » 
Trädgårdstoppen del 4 » 
Trädgårdstoppen del 5 » 
Trädgårdstoppen del 6 » 
Trädgårdstoppen del 7 » 
Trädgårdstoppen del 8 » 
Trädgårdstoppen del 9 » 
Trädgårdstoppen del 10 » 

  Säsong 3 (från 2013):
Trädgårdstoppen del 1 » 
Trädgårdstoppen del 2 » 
Trädgårdstoppen del 3 » 
Trädgårdstoppen del 4 » 
Trädgårdstoppen del 5 » 
Trädgårdstoppen del 6 » 
Trädgårdstoppen del 7 » 
Trädgårdstoppen del 8 » 
Trädgårdstoppen del 9 » 
Trädgårdstoppen del 10 » 
Nacka Miljövårdsråds remissvar angående förslag till program för Fisksätra
Nyheter - [2013-01-14]
  Nacka Miljövårdsråd är positivt till att ett program tagits fram för utveckling och upprustning av Fisksätra. Dock avvisar man främst den föreslagna kraftiga exploateringen av bostäder, som skulle komma att förstöra boendekvalitén för många boende i detta område, som redan beskrivs som "en av Sveriges mest tätbefolkade orter".
Utdrag från remissvaret:
Gröna Dalen
Föreslagna åtgärder i Gröna dalen behöver kompletteras med en satsning på ekologisk hållbarhet som behandlas under Tätortsnära odling. Vi vill även understryka att Gröna Dalen måste få fortsätta, att utgöra en nödvändig spridningskorridor för djur och fauna mellan Erstaviks naturområden och Skogsö naturreservat. Denna viktiga funktion framhålls ju också i programhandlingarna, och en nödvändig konsekvens är att inga större byggnationer, trafikerade vägar eller arrangemang för störande aktiviteter får byggas. Av främst denna anledning är vi helt emot en stor byggnad för "kultur och idrottsevenemang". En sådan för oundvikligen med sig störande aktiviteter, trafik och p-platser.
Vi vill framhålla, att vi anser att Gröna dalen redan idag är ett charmigt och omtyckt område och gångstråk, och att större "upprustningar" och förändringar inte behövs på grund av områdets beskaffenhet idag.  
Läs hela remissvaret här  » Tomatodling i lott 26 den 20 maj 2012.
Se fler bilder från lott 26. » Jätteknölkalla
Trädgård [2013-07-14]
 
Jätteknölkalla i Bergianska trädgården
(11 juli 2013)  Blomställningen öppnade sig natten till onsdag. För två år sedan skapade en blommande jätte-knölkalla sensation i Bergianska trädgården. Knölen som nu blommar är ”syskon” till den kalla som blommade 2011 men denna har en mycket högre blomställning än den förra, hela 194 cm.

Den spektakulära växten utmärker sig genom sin storlek, märkliga form och hemska stank – och att den blommar över på 2-3 dagar.

Arten har bara blommat tre gånger tidigare i Sverige, första gången var 1935 i Bergianska trädgården.
Läs mer om jätteknölkallan » Tillbaka till naturen
Miljö - [2013-01-16]
  Kokvinnorna.
En film om två egensinniga och ständigt trätande systrar. Britt är närmare 80 år och handmjölkar fortfarande sina älskade kor trots en gammal ryggskada. För att klara av det ber hon sin syster Inger om hjälp. Men Inger hatar mjölkningen och vill hellre träffa sina barnbarn.
Läs mer » 

Se del 1 av Kokvinnorna » 
Se del 2 av Kokvinnorna » 
Se del 3 av Kokvinnorna » 
Se del 4 av Kokvinnorna » 
Se del 5 av Kokvinnorna » 
Se del 6 av Kokvinnorna »  
Klicka här för att öppna klippet i ett nytt fönster » 


Filmen HOME
Miljö - [2013-01-20]
 


Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen

  Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
  Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.  Läs mer » 

Klicka här för att se hela filmen på 90 minuter  (otextad, engelskt tal)   
Bildarkiv 2012
Nyheter - [2012-12-15]  Nu finns 50 nya bilder från
år 2012 i bildarkivet.
Se bilderna här »  

KALENDARIUM 2019
Lördag 14 sept kl. 10-13 Arbetsdag på Trekanten
Lördag 21 sept kl. 10-13 Arbetsdag på Fyrkanten


Trädgårdskalender
Att göra i augusti
· Kupa potatisen. Lägg på gräsklipp.
· Gulnande gurkor beror huvudsakligen på vatten och näringsbrist.
· Klipp ner överblommade perenner - ett andra flor kan komma om några veckor.
· Så om "snabba" grönsaker som sallat, sommarmorötter, rädisa m.m.
· Luckra. Detta håller fukten kvar och tar bort ogräset.
· Ta bort tjuvskott på tomaterna.
· Gallra morötterna.
Läs mer » 


Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer


  Nattljus.
  Lott nr 2 den 22 september 2008
  Stor och ståtlig vajar majsen.
  Lott nr 6 den 20 augusti 2008
  Höstens fina färger.
  Lott nr 1 den 9 oktober 2007
  Alla blommorna i lott 2.
  Foto: 23 juli 2005


 

Fläderblommor, 8 juli 2005.
 
  Potatisen blommar, 4 juli 2005.
 

 

Jordgubbar i Gröna Dalen, 28 juni 2005.   Tulpaner i lott 2 i Gröna Dalen, 25 maj 2005.

Fler bilder i arkivet
Klicka in till bildarkivet för att minnas sommaren 2006.
Till bilderna från 2006Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________
 
Nyheter 2012

Nyheter 2011

Nyheter 2010

Nyheter 2009

Nyheter 2008

Nyheter 2007

Nyheter 2006


Om föreningen

Ansökningsblankett

Stadgar

Ordningsregler

Styrelsen


Bildarkiv 2009

Bildarkiv 2008

Bildarkiv 2007

Bildarkiv 2006

Bildarkiv 2005

Bildarkiv 2004


Satellitbilder

Flygfoto från
Gröna Dalen

Odlingstips

Växtinfo

Zonkarta


Väderprognos
för Gröna Dalen

14-dagarsprognos

Prognos från yr.no

Radio Nacka

Odla med Solen


Gröna Dalen-kolonisterna

Telefon:   
076-230 15 33
070-212 14 49

Sidan skapad: 1998-10-28
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Tillbaka till startsidan