Miljövänlig odling
Längtar du efter att gräva i jorden? Att kunna odla ekologiska grönsaker och rotfrukter?
Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Vårt koloniområde
anlades 1983 i Gröna Dalen. Vi har 75 odlingslotter, uppdelade på två områden som är belägna mellan Igelbodaplatån och Båthöjden. Båda områdena är inhägnade till skydd mot rådjuren.
Om du är intresserad
av en odlingslott är du välkommen att ta kontakt med oss på nedanstående mailadress eller telefon.
Telefon: 070-212 14 49
Ansökningsblankett finns här
Kolonibilder
Hitta avkoppling i ett grönt paradis Nyheter - [2017-08-12]
"Somliga bränner tiotusentals kronor på gymkort, hälsoresor och dieter.
I Gröna dalen går friskvården loss på en femhundring per år – och då får man grönsaker och bär på köpet"
Trädgårds- och naturprogram i radio och tv Uppdaterad - [2023-09-01]
Odla med P1
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.
Nötter i trädgårdar, parker och i skogen som vi kan äta.
Vad ska man tänka på för att behålla skördade äpplen färska och goda så länge som möjligt?
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomater.
Trädgårdstider
Del 1: Det är dags för den stora flytten till nya gården och Pernilla drömmer om storslagna framtida projekt. John anlägger en snabbodling och Tareq lagar mat på ätliga örter som han hittar i trädgården. Malin bygger takfönster som sätter färg på säsongens första större projekt. Se del 1 i SVT Play » (t.o.m. 19 nov)
Del 2: Pernilla har stora planer för gårdens baksida - en "sunken garden" ska det bli! En praktfull rabatt ska anläggas runt om och trädgårdsmästare John beger sig därför till gängets förra trädgård för att hämta växter som passar. Tareq visar hur man gör en dansk rök-ost och Malin bygger något som ska förenkla kommunikationen på gården. Se del 2 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 3: De storslagna planerna har bantats något och Pernilla har nu bestämt att de ska fokusera på att få ordning på innergården först. John bedömer att det är dags att sätta ut tomatplantorna på friland och Malin förvandlar gamla pinnstolar till vackra växtstöd. Tareq tar sig an en gammal risig byggbod och ger den ett nytt liv. Se del 3 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 4: Brunnen på den nya gården visar sig vara nästan tom. För att ta till vara på alla droppar så bygger Tareq en fiffig självbevattnande kryddlåda och Malin snickrar en guldvattenkanna med toasits. Det behövs mycket växter till den nya stora gården, och John och Pernilla ringer upp en generös tittare som kommit med ett intressant förslag. Se del 4 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 5: Temperaturen stiger på gården och en medelhavsinspirerad sittplats anläggs på den skyddade innergården. Det är också dags för Tareqs hemodlade måltid, men skörden på gården är inte vad han hade hoppats på. Malin renoverar gamla utemöbler med ett både fint och välluktande resultat. John undersöker hur pensé-rabatten tagit sig och Pernilla tar emot Eva från Småland som anländer med en fulllastad bil. Se del 5 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 6: John inventerar djurlivet på gården och inser att trädgården behöver skyddas mot mördarsniglar och vilt inför sommaruppehållet. Pernilla och Malin gör en gemensam arbetsplats i ladan för både design- och floristprojekt. På innergården fortsätter arbetet med en örtagård med hälsotema. Men frågan är hur det ska gå med matlagningen när Tareq är bortrest? Se del 6 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 7: Efter sommaruppehållet tycker Malin att det är dags att sätta hälsan i fokus och för att stimulera träning så byggs en kompost med inbyggd gymfunktion. Många generösa tittare har anmält intresse av att dela med sig av sina växter så John ger sig ut på en roadtrip för att hämta det som erbjuds. Pernilla gör en bukett med morötter som bas och Tareq tar hand om den imponerande gurkskörden. Se del 7 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 8: Det är dags för en resa tillbaka till 1970-talet. Malin och John anlägger en "nästan" skötselfri trädgård där sjöstensplattor och vintergröna barrväxter utgör basen. Pernilla frossar i tagetes och Tareq hinner med att både bygga en stabil bänk av de överblivna plattorna och bjuda på en klassisk dessert från 70-talet i ny tappning. Se del 8 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 9: John och Malin ser framåt mot nästa säsong och gör en maffig lökplantering på innergården. Det blir också picknick och ett slutgiltigt farväl av den gamla trädgården på Torstens. Pernilla tar med sig en fiffig bukett med handtag och Tareq bjuder på både söta och salta godsaker. Och så har det slutligen blivit dags för den nya trädgården att få ett passande namn. Se del 9 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Mandelmanns gård
Familjen Mandelmann driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Vi följer familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.
Mandelmanns jul 2022 Italiensk jul med familjen Mandelmann.
Del 1: Mandelmanns lämnar Djupadal och beger sig mot Italien för att fira jul med familjen Cameli. Men tågresan är lång och Marie passar på att laga julmat i kupén. Väl framme väntar tryffeljakt, magiska julkrubbor och en romantisk Lady & Lufsen-middag.
Del 2: Julen står för dörren i den italienska byn Portico di Romagna. Marie bakar mandelkakor och förbereder sill med italienska smaker. Gustav vill ge sin gamla fiol lite kärlek och besöker fiolmagikern Foscolo. Dessutom bjuds det på himmelsk julpasta.
MENY med Tomas Tengby
Äpplet Aroma och plommonet Jubileum — två av 75 sorter som Balsgård tagit fram för svenska jordar. I en tid när det pratas om ökad självförsörjning läggs verksamheten ner, förutom förädling av äpple.
Hundra procent bonde - säsong 28
Del 1:
Det är vinter på Kastanjegården, vilket betyder tid för arbete inomhus. Frank gör fönsterramar till kvarnhuset och tar hand om ull tillsammans med barnen Alma och Johan. Men det blir också tid för utomhussysslor som att se till växthustaket och mata fåren.
Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 2:
Med vinterns kyla och minusgrader har sjön frusit till och Frank får hugga hål på isen så att tjurkalven Mars och hästen Solvej kommer åt att dricka. Minst 15 meter av gärdsgården har vält och knäckts av blåsten och måste lagas. Så nu tänder Frank upp eld i ässjan för att värma vidjorna som ska användas som surrningar till att hålla ihop allt.
Se del 2 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 3:
Frank har fått tag på en maskin som går att använda för att skörda vass i mindre skala. Han ger sig ut för att skaffa material till stråtak. Dottern Alma hjälper till att göra filtsulor av ull och i smedjan ska Frank förlänga gängorna på vagnsbultarna till dörren i kvarnhuset.
Se del 3 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 4:
Tjurkalven Mars och hästen Solvej har nu gått så länge tillsammans att de tror de är av samma familj. När en tredje invånare anländer till hagen - i form av ett treårigt sto vid namn Filippa - så uppstår omedelbart dramatik och svartsjuka. Franks sågverk har stått still i två år, men när han nu lyckas få igång det på nytt är det med stor glädje och tillfredsställelse.
Se del 4 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 5:
Råttor har tagit sig in i hönshuset och Frank är fast besluten att göra sig av med de oönskade husockupanterna. Och så är våren äntligen på väg. Ett tydligt tecken på detta är att det börjar födas lamm på Kastanjegården.
Se del 5 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 6:
En gammal ask står kvar som trädruin på gården. Nu ska den omvandlas till exklusiva fågelbostäder, med lite rå "New York-känsla" och Frank slipar motorsågen för att sätta igång. Och så ska det sås nakenkorn med hjälp av hästen Solvej och likaså gröna linser, en ny gröda på Kastanjegården.
Se del 6 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 7:
Gräset har en tendens att ta över kullerstenarna på gårdsplatsen. Nu vill Frank pröva en ny metod för att hålla stenarna rena. En bassäng ska gjutas för att fyllas med uppsamlat regnvatten från takrännan på växhuset. Och vad är det med det nya staketet som får Frank att tänka på tv-serien "Dallas"?
Se del 7 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 8:
Det är på tiden att Kastanjegården får en ljugarbänk. Frank har mycket restmaterial kvar efter staketbygget och den perfekta platsen för bänken är redan utsedd, så det är bara att sätta igång. Årets skörd av betor ser ut att bli usel och Frank oroar sig över om det kommer att räcka som foder till vintern. Och så ska höskrindan renoveras och salladen från varmbänken planteras ut.
Se del 8 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Del 9:
Kvarnbygget går framåt och Frank åker till järngjuteriet för att få gjutet navet till vingarna. Jordgubbssäsongen är här och årets skörd lämnar ingen besviken. Fönstren i takkupan ska kittas och så får fåren flytta på sig för att ge plats till en tillfällig campingplats för nattgäster på gården.
Se del 9 i SVT Play (t.o.m. 26 mars 2024)
Hundra procent bonde - säsong 27
Del 1:
Det väntas tillökning i djurbeståndet på Kastanjegården. Detta i form av avelstjuren Mars, som dock än så länge är för ung för att kunna betäcka någon av gårdens kor. Taket ska förstärkas med en spännbjälke för att kunna bära tyngden av ett kommande tegeltak. Och så är Frank nyfiken på om beskärningen av körsbärträdet har gett något resultat.
Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 2:
Det är sommar på Kastanjegården och Frank prövar ett nytt sätt att plocka mullbären. Att kasta på putsen när man putsar väggar är en bra metod, men också en metod som grisar ner, något som både Frank och hunden Kajsa får erfara. Och så gläds Frank åt återbruk. Bortsett från två pallar är nu varenda tegelsten från den gamla nedrivna ladan återanvänd, i något av gårdens alla byggprojekt.
Se del 2 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 3:
Med barnen på sommarsemester hos farmor och farfar passar Frank och Theresa på att ge köket en makeover. Att skörda med lie kostar på fysiskt och för att spara armbågarna använder Frank slåttermaskin och traktor och sparar energin till fönstren i kvarnhuset.
Se del 3 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 4:
Kastanjegårdens gäss har utsett Franks hund Kajsa till sin ärkefiende och Frank får komma till undsättning. Årets gurkskörd är riklig och barnen Alma och Johan ger sitt utlåtande om vilka sorter som smakar bäst och därför bör få återkomma till nästa år. Och så hämtar Frank inspiration från Norge till takskäggen på kvarnhuset.
Se del 4 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 5:
En höna har utan Franks vetskap fått kycklingar i verkstaden och nu ska hela den lilla familjen flyttas. Senap ska tramptröskas och så är Frank inte så lite upphetsad över att kunna skörda "ufo-squash".
Se del 5 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 6:
Livet hemma på gården är Franks och Theresas barn vana vid och även om det bjuder på nog så många utomhusupplevelser, så är det lite si och så med deras erfarenheter av friluftsliv. För att råda bot på detta tar Frank med hela familjen på kajakutflykt. Men innan man ger sig iväg måste Frank fixa paddelåror i barnstorlek. Med på turen är Franks gode vän Svend, som ger många tips om både paddling och fiske.
Se del 6 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 7:
Frank ska fixa nya sidor till flaket på lastbilen, men det kräver att han först bränner bort gammal rost från beslagen. Årets skörd av lin tas om hand och så måste staketet rättas upp, efter att hästen Solvej har använt det som klipinne.
Se del 7 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 8:
Kastanjegårdens gäss har fått för sig att tugga sönder det mesta på gården. Allra värst är det med dekorationslisterna med bilen, som har råkat riktigt illa ut. Det ska hyvlas spånor till taket på kvarnhuset och i köksträdgården ska Frank ta sticklingar av en gammal dansk jordgubbssort.
Se del 8 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 9:
Takarbetet på kvarnhuset går vidare, nu ska det göras fönsterkupor. I växthuset börjar kakiträdets frukter att mogna, det ska plockas äpplen innan höststormarna sätter in och i köksträdgården ska rotsellerin skördas. Men vad har hänt med sötpotatisen?
Se del 9 i SVT Play (t.o.m. 20 december 2023)
Del 10:
Hästen Solvej envisas med att använda staketet som klipinne, så nu ska det få ström för att hålla henne borta därifrån. Årets potatisskörd har varit alldeles lysande, så god att det räcker och blir över även till djuren. Och så gör Frank en utflykt till Henrik på Motorsamlingen och tar en titt på kvarnen, som Frank var med om att bygga.
Se del 10 i SVT Play (t.o.m. 2 januari 2024)
Hundra procent bonde - säsong 22
Del 1:
Frank lägger kullersten upp till bostadshuset och får hjälp av sonen Johan med arbetet. Det blir också tid för att klyva ved och för en tur till Aarhus hamn, när stockbåten som Frank var med och byggde i Finland, nu ankommer till Danmark. Se del 1 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Del 2:
Frank vill få ordning på familjens böcker i det nya bostadshuset, men det kräver att bokhyllorna kommer på plats. Även utomhus finns det gott om arbetsuppgifter. En kalvhud ska barkgarvas och svartvinbärsbuskarna ska beskäras. Och så ska det bli ett litet källarrum under trappan. Se del 2 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Del 3:
Rykande varm hästgödsel håller Frank sysselsatt under en kall vinterdag. Gödseln ska ner i varmbänken för att sätta fart på vårens första grödor. Och stoltheten är inte att ta miste på när Frank mycket nöjd får den första delen av porten till kalkugnsboden på plats. Se del 3 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Del 4:
Tillsammans med båtbyggaren Peter lägger Frank sista handen vid haapion, alltså den stockbåt som Frank var med och byggde i Finland föregående sommar. Han avslutar också arbetet med porten till kalkugnsboden och släpper ut årets sist födda lamm på grönbete för första gången. Se del 4 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Del 5:
Frank planterar ut majrovor från varmbänken till köksträdgården och några fikonträd får plats vid solfyllda väggar, där de förhoppningsvis ska få den värme de behöver. Och så har Kastanjegården fått sin andra kvigkalv - Bea var namnet. Se del 5 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Del 6:
Vårsolen får livet att myllra på Kastanjegården. Potatisen ska kupas och det ska gallras mellan quinoaplantorna. Och så funderar Frank och Theresa på om de nu inte till sist har blivit gamla nog för att anlägga en blomrabatt. Se del 6 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Del 7:
Frank gör åror till stockbåten som han var med och byggde i Finland föregående sommar. Det är torrt i markerna och svårt att hitta bete till fåren. De förgrodda majrovorna är färdiga för skörd redan i slutet av maj. Och så har det kommit en ny familjemedlem till Kastanjegården - labradorvalpen Kajsa. Se del 7 i SVT Play (t.o.m. 9 april 2024)
Låt Gröna dalen förbli en grön oas Nyheter - [2015-05-05]
Gärna fler bostäder i Saltsjöbadens centrum – men rör inte Gröna dalen.
Kommunen bör istället följa gällande översiktsplan och inte exploatera detta område. Vi tror att ett attraktivt område för fritidsaktiviteter är bättre än bostäder för att knyta ihop Saltsjöbaden och Fisksätra.
Det skriver S i Nacka i en debattartikel i Nacka Värmdö Posten.
Gröna Dalens potential är långt ifrån utvecklad Nyheter - [2017-03-02]
Gröna Dalen har ett högt värde för oss Fisksätrabor. Som kontrast till den täta bebyggelsen behövs en lugn park med grönska, natur och ljus.
Visionen är en grön kulturpark som knyter samman Saltsjöbaden och Fisksätra – Rosendals trädgård är en förebild. En plats för alla att mötas och för att uppleva årstidernas och naturens skiftningar.
Inbjudande sittplatser med bänkar och bord, blommande buskar och träd, en blomsteräng, ytterligare odlingar, ja kanske till och med ett litet trädgårdskafé, är några exempel på hur området kan utvecklas.
För den som saknar egen trädgård, främst de boende i höghusen i Fisksätra men även på Igelbodaplatån, är betydelsen av Gröna Dalen allra störst. Sannolikt svårt att fullt ut förstå för den som lever under andra förutsättningar.
Nacka Miljövårdsråds remissvar angående förslag till program för Fisksätra Nyheter - [2013-01-14]
Nacka Miljövårdsråd är positivt till att ett program tagits fram för utveckling och upprustning av Fisksätra. Dock avvisar man främst den föreslagna kraftiga exploateringen av bostäder, som skulle komma att förstöra boendekvalitén för många boende i detta område, som redan beskrivs som "en av Sveriges mest tätbefolkade orter". Utdrag från remissvaret: Gröna Dalen
Föreslagna åtgärder i Gröna dalen behöver kompletteras med en satsning på ekologisk hållbarhet som behandlas under Tätortsnära odling. Vi vill även understryka att Gröna Dalen måste få fortsätta, att utgöra en nödvändig spridningskorridor för djur och fauna mellan Erstaviks naturområden och Skogsö naturreservat. Denna viktiga funktion framhålls ju också i programhandlingarna, och en nödvändig konsekvens är att inga större byggnationer, trafikerade vägar eller arrangemang för störande aktiviteter får byggas. Av främst denna anledning är vi helt emot en stor byggnad för "kultur och idrottsevenemang". En sådan för oundvikligen med sig störande aktiviteter, trafik och p-platser.
Vi vill framhålla, att vi anser att Gröna dalen redan idag är ett charmigt och omtyckt område och gångstråk, och att större "upprustningar" och förändringar inte behövs på grund av områdets beskaffenhet idag.
Läs hela remissvaret här »
Jätteknölkalla i Bergianska trädgården (11 juli 2013)
Blomställningen öppnade sig natten till onsdag. För två år sedan skapade en blommande jätte-knölkalla sensation i Bergianska trädgården. Knölen som nu blommar är ”syskon” till den kalla som blommade 2011 men denna har en mycket högre blomställning än den förra, hela 194 cm.
Den spektakulära växten utmärker sig genom sin storlek, märkliga form och hemska stank – och att den blommar över på 2-3 dagar.
Arten har bara blommat tre gånger tidigare i Sverige, första gången var 1935 i Bergianska trädgården.
Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen
Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.
Läs mer »
Nu finns 50 nya bilder från år 2012 i bildarkivet. Se bilderna här »
Trädgårdskalender
Att göra i september
· Nu är det dags att plantera blomlökarna. Plantera tidigt så att löken hinner rota sig före vintern.
· Plantera krukodlade trädgårdsväxter.
· Dela vårblommande perenner nu på hösten.
· Skörda egna fröer. Torka och lagra dem torrt och svalt.
· Plantera vitlök.
· Ta bort hallongrenar som givit frukt. Läs mer »
Stor och ståtlig vajar majsen. Lott nr 6 den 20 augusti 2008
Höstens fina färger. Lott nr 1 den 9 oktober 2007
Alla blommorna i lott 2. Foto: 23 juli 2005
Fläderblommor, 8 juli 2005.
Potatisen blommar, 4 juli 2005.
Jordgubbar i Gröna Dalen, 28 juni 2005.
Tulpaner i lott 2 i Gröna Dalen, 25 maj 2005.
Fler bilder i arkivet
Klicka in till bildarkivet för att minnas sommaren 2006. Till bilderna från 2006
Nyhetsarkivet
Till nyheter från: 2012201120102009200820072006
_____________________________________________________________________________________________________________