Nyheter 2011    2017   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  

Grön höst i Gröna Dalen
Publicerad - [2011-11-20]

     Tack vare den milda hösten grönskar det nu i Gröna Dalen.

Se fler bilder från Gröna Dalen i november » 
Skördefest i Fisksätra
Nyheter - [2011-08-24]
 
Lördag den 27:e augusti kl 13 - 16
På gården mellan Mört- och Laxgatan

Trummor
Maria syrar gurkor
Prova Nils gröna drinkar
Bygg en entréspaljé med Dante
Premiär-provsmaka FisksätraHonung
Naturskyddsföreningen 100 år informerar
Information och diskussion under rundvandring
Anmälan av intresse för odling med flera aktiviteter
Ungersk och kinesisk mat med råvaror från platsen
Köp FisksätraHonung, sylt, dillkronor mm
Roligt för barn med fiskdamm och pyssel
Servering av kaffe och örtte

Välkomna
Fisksätra Växer, Odlarlaget Örten, SNF Saltsjöbaden
Hyresgästföreningen, Stena
Här finns bilder från en solig skördefest i Fisksätra den 27 augusti » 


Gröna Dalenkolonister som gör Fisksätra grönare
Miljö - [2011-06-28]
  Plantering i betonglådorna den 23 juni. Ytterligare ett steg mot ett grönare Fisksätra med frukter och nötter, bär och rötter.

Nils i rabatten. Nästan all öppen jord är nu sådd med olika klöversorter och honungsört. Hittade även frön av bovete och quinoa. Allt detta är bra för bin samtidigt som det är jordförbättrande.
Bovete och quinoa är intressanta ört-alternativ till spannmål. De är båda kortdagsväxter och skall sås vi denna tid eftersom de sätter frön först när dagslängden går ned mot 13 timmar.


Dante hade med plantor av shisandra, fjärilsranka, som ger röda kraftgivande bär. Andra plantor som sattes var gojibär, ett annat kinesiskt kraftbär, marktäckande allåkerbär osv.
Johan, proffsig plantör, syns bakom bärtry?


Typisk Dante-konstruktion. Växterna är hans skyddslingar.


Vitklöverplanta


 Skogsföda Åt Tanken
Natur & Miljö - [2011-05-11]

  Ta del av och var med och skapa en gemensam vision för hur Frescati skulle kunna vara värd för en skogsträdgård. Vi kommer att diskutera urban odling som del av hållbara städer, för- och nackdelarna med samhällsstyrning på lokal nivå, gräsrotsaktörer och handlingen att “allmänna” den kungliga nationalstadsparken (i vilken Frescati ligger).

Skogsträdgårdsodling är vetenskapen och konsten att designa en trädgård inspirerad av skogsekosystemets mångfald, strukturer och funktioner. Målet är att skapa en trädgård som kräver lite skötsel, energi och resurser men ändå ger en bra och varierad skörd.   www.edibleforestgardens.com » 

Skogsföda Åt Tanken syftar till att odla tankar och så småningom plantor till en första skogsträdgård på Frescati. Resultaten från mötet kommer att presenteras för 200 internationella forskare vid NESS konferansen 2011 som ordnas av Stockholm Resilience Center och Stockholm Environment Institute.
Delta i presentation och workshop
Värd: Tillväxt och The New Beauty Council
Plats: Geohuset, rum U 29, Frescati, Stockholms Universitet.
Datum och tid: Torsdag 2011-05-12 kl 13.00 – 16.00
Språk: engelska

Skördedags för kaipar
Nyheter - [2011-05-08]  Kaipar (Allium scorodoprasum) är en vilt växande skogslök som
man kan finna i gotländska ängen och våtmarker. Den är släkt
med purjolöken och har smak av purjo fast mildare. Bladen blir
ca 40 cm långa.
Mycket populär att använda bl.a. till soppa. Kaipen plockar man
på våren när vitsipporna blommar.
Kaiplök kan odlas i djup, mullrik och vattenhållande jord. Kaipar
trivs bäst i ett varmt och soligt läge.

Recept på traditionell kaipsoppa med potatis och grädde » 


Att göra i april
Nyheter - [2011-04-08]
 
Uppdragning av paprikaplant. Det är 80 st i tråget.

  Dags att ta itu med trädgårdslandet
Börja med att rensa bort ogräset i odlingslotten innan det får ordentligt fäste. Ogräs gror tidigare än våra odlade växter och konkurrerar då lätt ut dem. Vänd och lufta komposten så att det blir fart på den efter vintern. Gödsla odlingsytorna med kompost eller stallgödsel.
I mitten av april kan man så persilja, gräslök, rädisor, sallat, morötter m.m.

Förgro och förkultivera inomhus
Lägg potatis till förgroning på en ljus och sval plats. Förgrodd potatis kan skördas flera veckor tidigare.
Nu är det hög tid att förkultivera växter som tomat, paprika, kål och purjo hemma i fönstret. Växterna ska stå svalt och ljust.Vårtecken i Gröna Dalen
Uppdaterad - [2011-04-08]
         
Den 22 mars 2011:  Snödroppar och rabarber som tittar upp och en tidig fjäril har visat sig i Gröna Dalen.

     Den 5 april 2011:  Krokus och till höger julros.Hållbar framtid i Nacka?
Nyheter - [2011-03-27]
 


  Debatt och information om nya Översiktsplanen "Hållbar framtid i Nacka"
Ett hållbart samhälle använder inte mer resurser än vad jorden kan ge oss. Det bidrar inte till att olämpliga ämnen sprids i naturen och inte heller till den biologiska utarmningen. Sist men inte minst stödjer det en rättvis fördelning av jordens resureser.

I Nacka tar man nu fram en ny översiktsplan med titeln "Hållbar framtid i Nacka". Debattera med tjänstemän och politiker när de presenterar tankarna bakom översiktsplanen.

Tisdag 29 mars 2011 kl. 19.00 i Dieselverkstaden.
Mer information på   www.nackamiljo.se » 
Plats för sinnen - Tid för grönska   
Nyheter - [2011-02-22]
  Det är årets tema för Nordiska Trädgårdar som anordnas den 24 - 27 mars 2011.
En lustfylld mötesplats där besökaren välkomnas av den efterlängtade våren, samtidigt som man
 
Foto: Stockholmsmässan

  får med sig kunskap, nyheter och inspiration. Oavsett om det gäller idéer till en hel trädgård eller bara en liten hörna på balkongen.

Ett litet frö är inget man kan skynda på. Och visst finns det något rofyllt över att inte kunna påverka faktumet att trädgården måste få ta sin tid. Men att känna hur kraften i det som växer smittar av sig och ger energi. Att tillbringa tid i sin trädgård gör gott för själen och vi blir ännu bättre på att använda våra gröna oaser till att umgås i. I trädgården ska det inte finnas några begränsningar bara möjligheter.

 
  Vi lyfter fram glädjen i att skapa, bruka och vårda. Men också i att bara vara och njuta. Känna doften från de utslagna rosorna, höra ljudet från den porlande dammen. Beundra den nyklippta häcken. Springa barfota över den frodiga gräsmattan och äta de första solvarma hallonen med kall mjölk. För det är ju precis vad trädgården handlar om - våra sinnen.   Läs mer » Att göra i mars
Nyheter - [2011-03-15]
 
Gröna Dalen den 2 mars 2011

  Första vårmånaden är nu här
och solen lyser allt starkare samtidigt som marken ännu är frusen. Växterna kan då inte ta upp vatten och man ska därför skydda vintergröna växter mot solljuset.

Förgro och förkultivera inomhus
I mars kan du förkultivera växter vars frön tar lång tid på sig att gro, som t.ex persilja, purjolök, selleri och kryddväxter som rosmarin, salvia, mejram, oregano och timjan.

Tänk på att plantor som förodlas hemma i fönstret lätt blir långa och gängliga. Det beror på alltför näringrik jord, för mycket värme och för lite ljus. Använd därför alltid såjord och placera växterna svalt och ljust.
Filmen HOME
Miljö - [2011-03-03]

 
Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen

  Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas. 
Läs mer » 

Klicka här för att se hela filmen på 90 minuter » 


Att göra i februari
Nyheter - [2011-02-03]

  Ljusare tider kommer nu med raska kliv och många lockas till att börja förkultivera växter hemma på fönsterbrädan.
Men tänk på att plantorna kan bli långa och gängliga. Det beror på alltför näringrik jord, för mycket värme och
för lite ljus. Använd därför alltid såjord. Placera växterna svalt och ljust.  

Nu är det dags att beställa fröer.   Länkar till fröfirmor » 


Fisksätra växer
Nyheter - [2011-01-26]
       Länk till Mat-och Jordbruksnätverkets nyhetsbrev (Dec 2010)
     Läs mer på Mat-och Jordbruksnätverkets hemsidaTrädgårdsprogram på TV
Uppdaterad - [2011-02-11]

  Trädgårdsapoteket tipsar om hur man odlar sitt eget husapotek. James Wong visar hur olika trädgårdsväxter kan ge lindring mot vissa krämpor, allt ifrån hosta och förkylning till eksem och sömnlöshet. Sista delen sändes den 16 februari 2011.  
Till programmets hemsida 'Grow Your Own Drugs' » 


  Det goda livet. Hugh Fearnley har valt att leva nära naturen, av egenodlade grönsaker och kött från grannarna. Han njuter av lantgårdsarbete, trevligt sällskap och god mat. Hugh vill skapa förståelse för hur vi väljer vår mat, att vi tänker på vad det är säsong för just nu, odlar det lilla vi kan och köper resten så nära råvarornas ursprung som möjligt. En serie som ger inspiration, handfasta tips och rikliga exempel på vad var och en av oss kan göra. Och så massor av goda recept förstås.
Det goda livet handlar om att utveckla en ekologisk och hållbar livsstil med frigående höns, grisar som får vara ute och böka året om, giftfria grödor och mycket annat. Den sista delen sändes i SVT1 den 9 jan 2011.  


  Engelska trädgårdar.
I England öppnar varje år många trädgårdsodlare upp sina trädgårdar för allmänheten. Från små trädgårdsplättar i stadsmiljö till större trädgårdar i lantlig miljö - alla deltar de också i en tävling om att få bli presenterade i en årlig engelsk trädgårdsbok och uttagningen sker av en trädgårdskunnig jury. Vi följer här flera passionerade odlare och besöker många fantastiska engelska trädgårdar. Sista delen sändes den 21 december 2010.


Vinter i Gröna Dalen
Uppdaterad - [2011-01-31]
     Gröna Dalen i januari 2011.


Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2019   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006   _____________________________________________________________________________________________________________

Gröna Dalen-kolonisterna

Telefon:   
076-230 15 33
070-212 14 49

Sidan skapad: 1998-10-22
Senast uppdaterad: 2012-04-01
Tillbaka till startsidan