Nyheter 2012    2017   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  

Bildarkiv 2012
Nyheter - [2012-12-15]


  Nu finns 50 nya bilder från
år 2012 i bildarkivet.
Se bilderna här » 



Program för Fisksätra
Nyheter - [2012-11-08]
Uppdaterad - [2012-12-12]
  Att ta ett helhetsgrepp om Fisksätra är av stor vikt inför utformningen av områdets framtid.
Programarbetet innebär att boende och verksamma i området nu ges möjlighet att bli delaktiga och få insyn innan arbetet med ev. stadsbyggnadsprojekt och detaljplaner påbörjas.
Utdrag från programförslaget: Gröna Dalen
Vid en förtätning i de centrala delarna av Fisksätra kommer behovet av närnatur och gröna stråk att öka. När det gäller naturvärden och områdets karaktär kan detta förstärkas genom att det mer park-lika blandas med det vilda.
Ytor för evenemang så som valborg, festivaler, cirkus, konserter bör bevaras och kan kombineras med idrottsområden. Möjligheterna att anlägga en handelsträdgård för att ta odlingen i området ett steg längre bör också studeras. För att detta ska kunna utvecklas på ett bra sätt krävs att dalen delvis öppnas upp för trafik från Svartkärrsvägen.  
Läs mer  » 



Tomatodling i lott 26 den 20 maj 2012.
Se fler bilder från lott 26. » 

Gerillaodling i Fisksätra
Miljö - [2012-06-18]
Uppdaterad - [2012-08-10]
  Mellan Saltsjöbanan och Fisksätra sporthall håller entusiastiska gerillaodlare på att skapa en matträdgård. Här framför sporthallens soluppvärmda tegelvägg finns nu vindruvor, minikiwi, hösthallon, gojibär, hasselnötter, vinbärbuskar, kryddväxter samt aprikos-, plommon- och persikoträd.
Det handlar om att visa på att lokalt odlad mat skapar både jobb, gemenskap, bättre miljö och hälsa. Egenodlade grönsaker, kryddor, bär och frukter gör att vi får i oss mer antioxidanter och vitaminer. De grönsaker vi köper i mataffären är ganska utarmade genom industriell produktion. Det är därför som trädgårdsodling blir mer och mer populärt i våra koloniområden - och nu även i parker och bostadsområden.

Läs mer om Odla Med Solen i Fisksätra » 
Läs mer om gerillaodlingen på svd.se » 
Framtidens växthus byggs på höjden » 
Bin är nödvändiga för vår överlevnad » 

  Bildspel om odlingar, bin och ekologi bland höghusen i Fisksätra. Bildspelet finns här » 


Trädgårdsmässan 2012
Trädgård - [2012-04-13]
 
Klicka på bilden för att se videoklippet med kolonikockarna


  Några korta inslag från trädgårdsmässan i Älvsjö.

Kolonikockarna tipsar » 
Mässas nya tävling "Årets täppa" » 
SM i blomsterbinderi » 

Läs mer om Trädgårdsmässan » 

Att göra i april
Nyheter - [2012-04-02]
  Dags att ta itu med trädgårdslandet
Börja med att rensa bort ogräset i odlingslotten innan det får ordentligt fäste. Ogräs gror tidigare än våra odlade växter och konkurrerar då lätt ut dem. Vänd och lufta komposten så att det blir fart på den efter vintern. Gödsla odlingsytorna med kompost eller stallgödsel.
I mitten av april kan man så persilja, gräslök, rädisor, sallat, morötter m.m.

Förgro och förkultivera inomhus
Lägg potatis till förgroning på en ljus och sval plats. Förgrodd potatis kan skördas flera veckor tidigare.
Nu är det hög tid att förkultivera växter som tomat, paprika, kål och purjo hemma i fönstret. Växterna ska stå svalt och ljust.
Läs mer om förkultivering » 

 
Förodling av blomkål.


Vision och verklighet
Nyheter - [2012-03-24]
  En hållbar trafikutveckling för Nacka - Värmdö
Trafiksituationen i högtrafik mellan Stockholm och Nacka börjar bli ohållbar. Den politiska viljan är ja till tunnelbana. Vad detta kommer att innebära för Sicklaön är oklart. Slussenombyggnaden kommer också att innebära stora förändringar för Nackaresenärerna.
  Björn Sylvén är trafikkonsult och informationschef på AB Stockholms spårvägar. Han har i decennier varit trafikdebattör med olika förslag till trafiklösningar för Stockholm och kan kollektivtrafikens historia.
Björn Sylvén talar om hur framtidens trafik i Nacka-Värmdö skulle kunna utformas.
Onsdag 28 mars 2012 kl. 19.00 i Lilla scen, Dieselverkstaden.
Därefter följer årsmöte med Nacka Miljövårdsråd. VÄLKOMMEN!
Läs mer » 




Kurs: Lokal mat och hälsa
Mat&hälsa - [2012-03-04]
 
  Du är välkommen att delta i cirkelmöten i Fisksätra eller i internetkursen.

Tillsammans reder vi ut begreppen, provar, lagar mat och under-söker hur vi kan få fram hälsosamma livsmedel där vi bor, också det tillsammans och även odla dem! Roligt om vi blir en grupp från olika delar av världen.
nils@halsogarden.se
Tel. 070-3597672
  Ekoringen är ett socialt företag som bl a driver en stadsbondgård utanför Luleå. Ekoringen har medel från Jordbruksverket, för vidareutveckling av “system för lokal mat och hälsa”.
Läs mer om kursen » 
Mer information » 


Food for Life - skola, lokalsamhälle och lantbruk
Mat & hälsa - [2010-02-02]
 
Klicka här för att öppna filmen i ett nytt fönster » 
  Se filmen om Food for Life. Klicka på bilden till höger.

Frågeställningar:

Hur kan vi få igång ”odling för hälsa” i Fisksätra?

Vad skall vi odla?
- Hälsoväxter med höga halter bioaktiva ämnen .....

Var skall vi odla?
- Braxenparken
- Gröna Dalen (utvecklas så att den gör skäl för namnet) .....

  Aktiviteter?
Lokalodlade produkter kan göras tillgängliga även vintertid genom torkning, frysning, syrning och tillverkning av pestoliknande produkter. Groddning av t.ex. mungbönor.  Läs mer »   


Historiska trädgårdar i Danmark
Uppdaterad - [2013-01-20]
  Trädgårdshistorisk serie. Slotts- och herrgårdsträdgårdarna i Danmark är en viktig del av landets kulturarv, men många av anläggningarna har förfallit. Vi följer arbetet med att rusta upp några av de äldsta och mest praktfulla trädgårdarna med inspiration från barock- och romantikepoken.  
Del 1 av 7. Mitt på Själland i Danmark ligger godset Bregentved. Godset omnämns första gången i historieböckerna år 1319. På 1700-talet anlades här en barockträdgård. Det 20 hektar stora parkområdet har genom åren låtit sig inspireras av de skiftande tidsepokerna. Här finner vi vad vissa anser vara Danmarks vackraste trädgårdar.   Läs mer » 

Del 2 av 7. Delar av Knuthenborgs trädgård omvandlades till safaripark för drygt fyrtio år sedan. Men kombinationen av fascinerande botanik och arkitektur har utgjort en stor attraktionskraft för besökare ända sedan 1800-talet.   Läs mer » 

Del 3 av 7. Clausholm är en av de äldsta och bäst bibehållna barockanläggningarna i Danmark. Vid restaureringen väljer landskapsarkitekten att fokusera på vallgravarna - något som visar sig bli en riktig utmaning.   Läs mer » 

Del 4 av 7. Trädgården i Holstenshuus, som ligger på danska Sydfyn, anlades i vacker barockstil redan på 1700-talet. Landskapsarkitekten Jens Hendeliowitz får uppgiften att väcka den forna prakten till liv.   Läs mer  » 

Del 5 av 7. Tirsbaek och Engelsholm. Fonden Real Dania ger stöd för att renoveringsplanen för Tirsbaeks historiska trädgård ska kunna förverkligas. På godset Engelsholm ska allékonturerna och murarnas inramning få ett ansiktslyft.  
Läs mer » 

Del 6 av 7. Løvenborg och Søholt. En omfattande renovering av 1700-talsträdgården på Løvenborgs slott har gett porlande bäckar, rena sjöar och skinande dammar. Även Søholts trädgård från sent 1600-tal har fått ett lyft. Bland annat har träden beskurits för att framhäva barockstilen.   Läs mer » 

Del 7 av 7. Sanderumgaard, med anor från 1400-talet, har en trädgård som ska återställas till sina glansdagar. Landskapsarkitekten Charlotte Skibsted har fått ansvaret att väcka de romantiska planteringarna till liv.   Läs mer » 



 
Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer
Önskebrunnen

Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2019   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________

Gröna Dalen-kolonisterna

Telefon:   
076-230 15 33
070-212 14 49

Sidan skapad: 1998-10-22
Senast uppdaterad: 2012-12-31
Tillbaka till startsidan