Bilder från Gröna DalenLott nr: 21
|
|
Quinoa |
Quinoa - Inkaindianernas stapelföda jämte potatis, indianris, växer 2
m hög, provodlas här i Gröna Dalen.
Quinoa är en intressant gröda på många sätt, proteinrik och ändå inte
särskilt krävande. Användning Den kan användas som ris och cous-cous (mycket god) och mald som mjöl i bröd, förlänger hållbarheten verkar det som, och ger med säkerhet god smak och protein. Odling Den föredrar lätta väldränerade jordar, tål nattfrost ner till -5, växer i 150-220 dagar och blir Sådd 12 cm radavstånd, 1-2 cm djup. Utsädet köper du till exempel hos Impecta (sök på Quinoa). Skörd/Förädling Slås av när fröerna gulnat och torkas på fält eller inne beroende på väder, tröskas (går enkelt att repa av fröerna för hand vid mindre kvantiteter) Quinoan måste sköljas före användningen. Detta för att tvätta bort de beska saponinerna (håller skadedjur borta). |
|
En lägre variant av Quinoa med mycket frön |
|
Amarant |
Aztekerna hade Amarant som sin motsvarighet till Quinoa. Amarant är mer värmeälskande. Inkas såg Quinoa som en gudomlig växt och det gjorde Aztekerna med Amarant. |
|
Sötväppling |
Sötväppling är en biväxt och jordförbättrare av rang med djup pålrot och kvävefixerande. Dessa plantor skall ge frö. |
|
Bovete |
Bovete är liksom växterna ovan både anspråkslös vad gäller näring och
har ändå ett högt näringsvärde. Bovete, Quinoa och Amarant importeras idag till Sverige huvudsakligen från Kina! Dags för odling av dessa växter i större skala med prov i olika delar av landet! |
|
Lite omväxling med odlandet |
www.grönadalen.3w.se Senast uppdaterad: 2009-08-05 Till startsidan |