Nyheter 2012    2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  

Gerillaodling i Fisksätra
Miljö - [2012-06-18]
Uppdaterad - [2012-08-10]
  Mellan Saltsjöbanan och Fisksätra sporthall håller entusiastiska gerillaodlare på att skapa en matträdgård. Här framför sporthallens soluppvärmda tegelvägg finns nu vindruvor, minikiwi, hösthallon, gojibär, hasselnötter, vinbärbuskar, kryddväxter samt aprikos-, plommon- och persikoträd.
Det handlar om att visa på att lokalt odlad mat skapar både jobb, gemenskap, bättre miljö och hälsa. Egenodlade grönsaker, kryddor, bär och frukter gör att vi får i oss mer antioxidanter och vitaminer. De grönsaker vi köper i mataffären är ganska utarmade genom industriell produktion. Det är därför som trädgårdsodling blir mer och mer populärt i våra koloniområden - och nu även i parker och bostadsområden.

Läs mer om Odla Med Solen i Fisksätra » 
Läs mer om gerillaodlingen på svd.se » 
Framtidens växthus byggs på höjden » 
Bin är nödvändiga för vår överlevnad » 

  Bildspel om odlingar, bin och ekologi bland höghusen i Fisksätra. Bildspelet finns här » 


ARBETSDAGARNA VÅREN 2012
Nyheter - [2012-04-22]
  Vårens arbetsdagar är planerade till söndagen den 6 maj, kl 10.00, som är huvudarbets-dag, och en extra arbetsdag är inlagd söndagen den 13 maj, kl 10.00 eftersom vi har så mycket att göra i vår.
Lista på arbetsuppgifterna kommer också att finnas på vår anslagstavla inom kort. Ett lotteri kan det även tänkas bli!
Förtäring till självkostnadspris kommer att ordnas vid båda tillfällena och vi ber er därför fylla i aktuell lista i brevlådan vid anslagstavlan om ni vill ha mat - och om ni i så fall behöver ha särskild kost. Dryck i form av vatten o Loka finns. Kaffe/te och muggar tar ni själva med.
Senaste svarsdatum: Onsdag 2/5 respektive onsdag 9/5.
Ni kan också ringa in anmälan till Kristina på tfn 073-983 76 26.

Komposten
Som några av er hört så får vi inte ha kvar komposten där den legat tidigare utan vi måste bygga en ny kompostanläggning innanför staketet. Arbete med detta har påbörjats och den första lådan kommer att kunna sättas på plats efter arbetsdagarna. Grenar, hallonkvistar och liknande ska ju till kompostkvarnen så småningom men tills elledningen är klar får vi, som har bil, ta hand om ris m m från lotten själva. För er andra finns redan platser med plastsäckar markerade till höger om skottkärrorna. Efter arbetsdagarna är det tänkt att "grensäckarna" ska ersättas med en låda för ris till kompostkvarnen. Hela arbetsdags-avgiften återbetalas om ni deltar på minst en av arbetsdagarna under året.

Välkomna ut!


Trädgårdsmässan 2012
Trädgård - [2012-04-13]
 
Klicka på bilden för att se videoklippet med kolonikockarna


  Några korta inslag från trädgårdsmässan i Älvsjö.

Kolonikockarna tipsar » 
Mässas nya tävling "Årets täppa" » 
SM i blomsterbinderi » 

Läs mer om Trädgårdsmässan » 

Att göra i april
Nyheter - [2012-04-02]
  Dags att ta itu med trädgårdslandet
Börja med att rensa bort ogräset i odlingslotten innan det får ordentligt fäste. Ogräs gror tidigare än våra odlade växter och konkurrerar då lätt ut dem. Vänd och lufta komposten så att det blir fart på den efter vintern. Gödsla odlingsytorna med kompost eller stallgödsel.
I mitten av april kan man så persilja, gräslök, rädisor, sallat, morötter m.m.

Förgro och förkultivera inomhus
Lägg potatis till förgroning på en ljus och sval plats. Förgrodd potatis kan skördas flera veckor tidigare.
Nu är det hög tid att förkultivera växter som tomat, paprika, kål och purjo hemma i fönstret. Växterna ska stå svalt och ljust.
Läs mer om förkultivering » 


 
Förodling av blomkål.


Att göra i mars
Nyheter - [2012-03-04]
 

  Första vårmånaden är nu här
och solen lyser allt starkare samtidigt som marken ännu är frusen. Växterna kan då inte ta upp vatten och man ska därför skydda vintergröna växter mot solljuset.

Förgro och förkultivera inomhus
I mars kan du förkultivera växter vars frön tar lång tid på sig att gro, som t.ex persilja, purjolök, selleri och kryddväxter som rosmarin, salvia, mejram, oregano och timjan.

Tänk på att plantor som förodlas hemma i fönstret lätt blir långa och gängliga. Det beror på alltför näringrik jord, för mycket värme och för lite ljus. Använd därför alltid såjord och placera växterna svalt och ljust.  


Kurs: Lokal mat och hälsa
Mat&hälsa - [2012-03-04]
 
  Du är välkommen att delta i cirkelmöten i Fisksätra eller i internetkursen.

Tillsammans reder vi ut begreppen, provar, lagar mat och under-söker hur vi kan få fram hälsosamma livsmedel där vi bor, också det tillsammans och även odla dem! Roligt om vi blir en grupp från olika delar av världen.
nils@halsogarden.se
Tel. 070-3597672
  Ekoringen är ett socialt företag som bl a driver en stadsbondgård utanför Luleå. Ekoringen har medel från Jordbruksverket, för vidareutveckling av “system för lokal mat och hälsa”.
Läs mer om kursen » 
Mer information » 


 


Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer
Önskebrunnen

Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________


SKOGSÖKOLONISTERNA
SALTSJÖBADENSenast uppdaterad: 2012-12-28
Till startsidan