Nyheter 2011    2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  

Skördetid för aroniabär
Nyheter - [2011-09-09]
 
Aronia innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter.
  Svarta aroniabär innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter och kan användas till mat och efterrätter, t.ex. till aroniakräm och aroniasaft. Några liter aroniabär och en stund vid spisen ger dig en underbar marmelad att njuta av under vintern.

Aroniamarmelad
  • 1,5 liter bär
  • 3 dl vatten
  • 6 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • saft från en citron
    Hetta upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären går sönder, ca 20 min. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt stjärnanis, kanel och citronsaft, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 min. Häll upp på ren burk.
    Låt marmeladen stå minst en vecka innan sylten avnjutes.
  •   Recept på aroniagelé, sylt och saft »    Fler recept »   


    Skördefest i Fisksätra
    Nyheter - [2011-08-24]
     
    Lördag den 27:e augusti kl 13 - 16
    På gården mellan Mört- och Laxgatan

    Trummor
    Maria syrar gurkor
    Prova Nils gröna drinkar
    Bygg en entréspaljé med Dante
    Premiär-provsmaka FisksätraHonung
    Naturskyddsföreningen 100 år informerar
    Information och diskussion under rundvandring
    Anmälan av intresse för odling med flera aktiviteter
    Ungersk och kinesisk mat med råvaror från platsen
    Köp FisksätraHonung, sylt, dillkronor mm
    Roligt för barn med fiskdamm och pyssel
    Servering av kaffe och örtte

    Välkomna
    Fisksätra Växer, Odlarlaget Örten, SNF Saltsjöbaden
    Hyresgästföreningen, Stena
    Här finns bilder från en solig skördefest i Fisksätra den 27 augusti » 


    Ris och grenar
    Nyheter - [2011-05-11]
     
    Vi har fått veta att vi inte får elda alls inom Skogsö naturreservat – vi måste därför ändra vår hantering av riset i fortsättningen. Styrelsen har tagit följande beslut.

    Borttransport av den befintliga rishögen är ett stort arbete och ombesörjs av styrelsen och några inkallade medlemmar vid separat tillfälle efter städdagen.

    Hanteringen av ris och grenar i framtiden.
    Varje medlem klipper ned och förpackar sitt risavfall i sopsäckar och transporterar bort själv. Vinbärsgrenar med kvalsterangrepp hanteras i separata sopsäckar som knyts igen väl och markeras. Ta hjälp av varandra vid problem. Medlem som inte har tillgång till bil kan ställa sin säck med nedklippt avfall på anvisad plats till höger om skottkärrorna innanför grinden. Borttransport av dessa kommer att ske en till två gånger om året. Lämpliga plastsäckar kommer att finnas tillgängliga från och med städdagen den 15 maj 2011.

    Hanteringen av gamla brädor, plast och annat fast avfall.
    Varje medlem står - som förut - för borttransporten av sådant avfall själv. För medlem som inte har tillgång till bil kan sådant avfall - i så nedmonterat skick som möjligt och helst i sopsäckar - placeras på särskilt anvisad plats till höger om skottkärrorna. Borttransport av dessa kommer också att ske en till två gånger per år.



    Vårarbetsdagen den 15 maj
    Nyheter - [2011-05-11]
      Som ni kanske sett på anslagstavlan så har vi arbetsdag nu på söndag den 15 maj kl 10.00.
    Här några saker vi bland annat behöver hinna med:
    • Rensa diket bakom bodarna och kratta utrymmet utanför.
    • Sedvanlig uppsnyggning av gångar kring allmänningen.
    • Rensa lott 45a från gamla buskar så att den kan hyras ut.
    • Ordna med nytt brunnslock till pumpen på allmänningen.
    • Ordna med röjning av den nya platsen för ris och annat avfall.
    • Med mera.
    Närmare info på arbetsdagen. Ulla lagar lunch med kaffekaka till oss. Den blir ca kl 13.00 och kostar 50 kr. Av praktiska skäl får var och en ta med sig eget kaffe och egen dryck. Anmäl på listan i brevlådan vid anslagstavlan senast torsdag 12 maj eller ring Kristina på tfn 073-983 76 26.

    VÄLKOMNA!


    Att göra i april
    Nyheter - [2011-04-08]
     
    Uppdragning av paprikaplant. Det är 80 st i tråget.

      Dags att ta itu med trädgårdslandet
    Börja med att rensa bort ogräset i odlingslotten innan det får ordentligt fäste. Ogräs gror tidigare än våra odlade växter och konkurrerar då lätt ut dem. Vänd och lufta komposten så att det blir fart på den efter vintern. Gödsla odlingsytorna med kompost eller stallgödsel.
    I mitten av april kan man så persilja, gräslök, rädisor, sallat, morötter m.m.

    Förgro och förkultivera inomhus
    Lägg potatis till förgroning på en ljus och sval plats. Förgrodd potatis kan skördas flera veckor tidigare.
    Nu är det hög tid att förkultivera växter som tomat, paprika, kål och purjo hemma i fönstret. Växterna ska stå svalt och ljust.
    Skogsö träsk breder ut sig
    Nyheter - [2011-03-18]
     
      När träsket svämmade över förra våren uppmättes i hästhagen ett vattendjup på 50 cm. Träsket är mer än dubbelt så stort som det normalt ska vara. Kommunen känner till problemet men har ingen enkel lösning.

    Aktuella trädgårdsprogram på TV
    Uppdaterad - [2011-05-02]
      Trädgårdstoppen. Följ med Doreen Månsson och trädgårdsexperten Peter Englander till en dold svensk värld av lustgårdar. Överallt i Sverige finns eldsjälar som har odlat sina trädgårdar i åratal. Nu ska programledarparet kora Sveriges vackraste trädgård bland landets 20 finaste. De kommer att vända på varje tuva och titta bakom varje buske för att kunna dela ut guld, silver och brons. Programmet sänds i TV8 söndagar kl 19.00 och måndagar kl. 16.55.   Se programmet i TV8 Play » 
    Läs mer om Trädgårdstoppen » 
    Läs mer om boken » 

      Grön Glädje
    Norskt trädgårdsprogram från 2009. Säsongsprojektet är att rädda en trädgård i Sandefjord från det bedrövliga tillstånd som den befinner sig i, efter flera års vanskötsel. Till sin hjälp har Mette trädgårdsmästaren Tom och snickaren Ola. Det första projektet blir att ta itu med rabatten på husets framsida.   Programmet sänds i SVT1 varje onsdag kl 16.05 Till programmets hemsida » 
    Alla programmen i serien finns på webben.
    Se programmen här » 



    Plats för sinnen - Tid för grönska   
    Nyheter - [2011-02-22]
      Det är årets tema för Nordiska Trädgårdar som anordnas den 24 - 27 mars 2011.
    En lustfylld mötesplats där besökaren välkomnas av den efterlängtade våren, samtidigt som man
     

    Foto: Stockholmsmässan

      får med sig kunskap, nyheter och inspiration. Oavsett om det gäller idéer till en hel trädgård eller bara en liten hörna på balkongen.

    Ett litet frö är inget man kan skynda på. Och visst finns det något rofyllt över att inte kunna påverka faktumet att trädgården måste få ta sin tid. Men att känna hur kraften i det som växer smittar av sig och ger energi. Att tillbringa tid i sin trädgård gör gott för själen och vi blir ännu bättre på att använda våra gröna oaser till att umgås i. I trädgården ska det inte finnas några begränsningar bara möjligheter.

     
      Vi lyfter fram glädjen i att skapa, bruka och vårda. Men också i att bara vara och njuta. Känna doften från de utslagna rosorna, höra ljudet från den porlande dammen. Beundra den nyklippta häcken. Springa barfota över den frodiga gräsmattan och äta de första solvarma hallonen med kall mjölk. För det är ju precis vad trädgården handlar om - våra sinnen.   Läs mer » 



    Aktuella trädgårdsprogram på TV
    Uppdaterad - [2011-03-20]
     

      Trädgårdstoppen.
    Följ med Doreen Månsson och trädgårdsexperten Peter Englander till en dold svensk värld av lustgårdar. Överallt i Sverige finns eldsjälar som har odlat sina trädgårdar i åratal. Nu ska programledarparet kora Sveriges vackraste trädgård bland landets 20 finaste. De kommer att vända på varje tuva och titta bakom varje buske för att kunna dela ut guld, silver och brons.
    Programmet sänds i TV8 söndagar kl 19.00 och måndagar kl. 16.55.  
    Läs mer om Trädgårdstoppen » 
    Läs mer om boken » 

    Se nya Skogsöbilder från förra året
    Att göra i mars
    Nyheter - [2011-03-15]
     
    Skogsö februari 2011

    Första vårmånaden är nu här
    och solen lyser allt starkare samtidigt som marken ännu är frusen. Växterna kan då inte ta upp vatten och man ska därför skydda vintergröna växter mot solljuset.

    Förgro och förkultivera inomhus
    I mars kan du förkultivera växter vars frön tar lång tid på sig att gro, som t.ex persilja, purjolök, selleri och kryddväxter som rosmarin, salvia, mejram, oregano och timjan.

    Tänk på att plantor som förodlas hemma i fönstret lätt blir långa och gängliga. Det beror på alltför näringrik jord, för mycket värme och för lite ljus. Använd därför alltid såjord och placera växterna svalt och ljust.

    Trädgårdsprogram på TV
    Uppdaterad - [2011-03-16]

      Naturens hämnd.
    Stefan Jarls prisbelönade dokumentärfilm från 1983 om naturen - vad vi gör med den, och vad den gör med oss.
    Filmen handlar om sambandet mellan natur och människa, om den manipulativa naturuppfattningen som tar sig uttryck i människans tro att hon är naturens herre. Stefan Jarl och fotografen Per Källberg gav sig ut på en resa genom Sverige och fann att vårt land i skydd av myten om det färdigbyggda välfärdslandet förvandlats till ett "kemisamhälle", ett förgiftat land med en folklig oro för vad människan håller på att ställa till med.
    Programmet sänds i Kunskapskanalen på lördag kväll den 19 mars 2011 kl 24.00.  


      Trädgårdsapoteket tipsar om hur man odlar sitt eget husapotek. James Wong visar hur olika trädgårdsväxter kan ge lindring mot vissa krämpor, allt ifrån hosta och förkylning till eksem och sömnlöshet. Sista delen sändes den 16 februari.  
    Till programmets hemsida 'Grow Your Own Drugs' » 


      100 procent bonde.
    Danskt trädgårdsprogram i 7 nya delar. Han är ung, han är bonde och han är stolt!
    Det är höst på Kastaniegården och till råga på allt fyller Frank 25 år. Han förenar nytta med nöje och bjuder in grannarna till födelsedagsfest kombinerat med potatisupptagning. En ny säsong program inspelade hemma hos bonden Frank Ladegaard Erichsen i danska Djursland. Sista delen av programmet sändes den 6 januari 2011.  
    Läs mer » 


      Det goda livet. Hugh Fearnley har valt att leva nära naturen, av egenodlade grönsaker och kött från grannarna. Han njuter av lantgårdsarbete, trevligt sällskap och god mat. Hugh vill skapa förståelse för hur vi väljer vår mat, att vi tänker på vad det är säsong för just nu, odlar det lilla vi kan och köper resten så nära råvarornas ursprung som möjligt. En serie som ger inspiration, handfasta tips och rikliga exempel på vad var och en av oss kan göra. Och så massor av goda recept förstås.
    Det goda livet handlar om att utveckla en ekologisk och hållbar livsstil med frigående höns, grisar som får vara ute och böka året om, giftfria grödor och mycket annat. Den sista delen sändes i SVT1 den 9 jan 2011.  
    Läs mer om Det goda livet » 


      Engelska trädgårdar.
    I England öppnar varje år många trädgårdsodlare upp sina trädgårdar för allmänheten. Från små trädgårdsplättar i stadsmiljö till större trädgårdar i lantlig miljö - alla deltar de också i en tävling om att få bli presenterade i en årlig engelsk trädgårdsbok och uttagningen sker av en trädgårdskunnig jury. Vi följer här flera passionerade odlare och besöker många fantastiska engelska trädgårdar. Sista delen sändes den 21 december 2010.


    Nyhetsarkivet

      Till nyheter från:   2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
    _____________________________________________________________________________________________________________


    SKOGSÖKOLONISTERNA
    SALTSJÖBADEN



    Senast uppdaterad: 2011-09-09
    Till startsidan