Nyheter 2010    2021   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  

Hundratals frösorter kan försvinna
Miljö - [2010-11-06]
Uppdaterad - [2010-12-19]
  Sveriges hobbyodlare kommer sannolikt att få färre fröer att välja på efter nyår. Ett EU-direktiv som då införs kräver att alla frösorter, även de som säljs till hobbyodlare, ska registreras. Jordbruksverket föreslår att det ska kosta 3000 kr per sort och sedan en årlig avgift om 2000 kr. En tredjedel av grönsakssorterna kan därmed komma att försvinna.  

Blogginlägg till artikeln:
Guerilla gardening blir nu en folkrörelse  »   
Jordbruksverket vill utrota hundratals ovanliga köksväxter  »   
Är EU är emot biologisk mångfald?  »   
Fröpirater vädrar morgonluft  »   
TV-tipset: Gubben i stugan
Natur - [2010-09-02]
 


  En film om Ragnar i Kestina och hans vardagsliv som pensionerad skogsarbetare i Dalarnas finnskogar. Vi får följa Ragnar året runt, genom årstiderna, vädrets och naturens växlingar, och ta del av en livsstil som var vanlig för inte så länge sedan.
Ragnar är nu snart 91 år och han bor i en liten stuga som byggdes av Ragnars farfars far, Karl Ludvig Jansson, född 1838. Karl Ludvig gifte sig med diktaren Dan Anderssons faster Kristina, och omnämns i ”Vaggsången vid Kestina”.   Läs mer om gubben i stugan » 

Se filmen här » 


Kulturarvsdagen 12 september
Kultur - [2010-09-07]
 
  Baggensstäket – strategisk vattenväg i 1000 år och platsen för ett dramatiskt slag mot Ryssland år 1719. Kom och lyssna till arkeologer som på plats berättar om senaste nytt från utgrävningar och dykningar.

Var med och uppmärksamma Baggensstäkets historia som viktig vattenväg in till Stockholm.

Guidning på vattnet med möjlighet till landstigning och möte med arkeologer som visar och berättar. Passa på att kika in i lokalerna där ett nytt museum ska byggas och ta del av planerna för ny kulturverksamhet i Fisksätra.

Det blir en kort historisk introduktion om slaget vid Stäket 1719, ansiktsmålning med marint tema mellan kl 10-13 och fika till självkostnadspris hela dagen. Fri entré.

Fisksätra Marincenter, Brantvägen 3 - Söndag 12 september 2010 kl 10-17 - Arrangör: Nacka kommun


Skördefest
Nyheter - [2010-08-24]
  Det blir skördefest även i år på Stockholms stadsmuseums gård lördag 11 september mellan kl 11 och 16. Precis som förra året kommer det att säljas allt som en människa kan producera i en koloniträdgård och dessutom förädla, allt från rosenröda äpplen till blomsterkransar, marmelader, exotiska dolmar, blomsterbuketter och fröpåsar. På scenen händer grejer hela tiden. Hönsuppfödare, gerillaodlare, pelargonodlare, fjärilsexpert m.fl. berättar. Dessutom inspirerande utställningar.   Läs mer » 

Ur programmet bland annat:
KOLONIKOCKAR OCH SAFTMAJOR visar hur man tar vara på skörden med hjälp av traditionella och smarta metoder. Du kan lära dig att göra karelskt kryddsalt, chiligurka, thaidolmar, hortopitas m.m. Inspireras och provsmaka!

GRÖNA DRINKAR botade kärlkrampen. Nils Tiberg, känd som maskprofessorn, berättar hur han blev frisk med hjälp av drinkar av gröna blad som han skördar på kolonilotten i Gröna Dalen. Han visar också hur man gör gröna drinkar.

BUSODLING Dante Hellström från Gröna Dalen och hans vänner i gruppen Tillväxt berättar varför de busodlar i våra parker.Plant- och hälsomarknad samt Fisksätra Torgmagi
Nyheter - [2010-05-23]
  Den 30 maj kl 12 blir det plant- och hälsomarknad på Fisksätra Torg. Arrangemangen görs i samverkan med Torgmagi - som har ett omväxlande program. Det blir mycket av varje - även mat. Läs mer » 

Den 30 maj kl 13-19 blir det Fisksätra Torgmagi 2010.
Detta är en festival där vi genom konst, musik, dans, lek och poesi uttrycker oss, firar livet och passar även på att påverka det offentliga utrymmet på ett konstruktivt vis.

Den 30 maj blir festivalens 20:e tillfälle sedan starten 2004 och det är ett gyllene tillfälle för dig att delta!

Vi kommer att ha och njuta av:
 • Samba, uppvisning, workshop & Karneval med Affinidade
 • Jonglering, poi & Stav, workshop & jam
 • Trädplantering med Tillväxt.org
 • Origamii/masktillverkning med Juan
 • många fina Artister, främst lokala
 • Hantverks och plantmarknad
 • Mat från Etiopien/Eritrea
 • Gratis Affär
 • Öppen Scen
 • Musik och dansJam
 • och inte minst....
 • Hundhörna för att uppmärksamma den Miljövänliga och Solidariska hunden


 •  
  Trädgårdsmässan    
  Nyheter - [2010-01-20]
   
  Foto: Jens Reiterer, Stockholmsmässan

    Snart slår stockholmsmässan upp sina portar för utställningen Nordiska trädgårdar som pågår den 8-11 april 2010.

  Egen täppa i staden
  Stadsodling väcker nu större intresse än någonsin sedan åren efter andra världskriget. Lika bra för klimatet och miljön som för hälsan och välbefin-nandet! Nya stimulerande former för stadsodling lockar många att börja odla, men allt fler söker sig också till traditionella koloniområden, med eller utan stugor. På en kolonilott i närheten av bostaden får man utlopp för sin odlingslust även om man bor i flerbostadshus. Och i framtidens hållbara städer kan husbehovsodlingen få större betydelse än i dag. Att odla i staden är årets tema för Koloniträdgårdsförbundets monter på Nordiska Trädgårdar.

  Kunskap för alla
  Riksförbundet Svensk Trädgård bjuder på kunskap. Odlande och grönsaker får en särskild plats i årets monter och odlarexperter som Åke Truedsson, Lena Israelsson och Svensk Trädgårds rådgivare medverkar. Kom och låt er inspireras och få råd bland det ätbara och det sköna!

  Såväl hobbyutövare som proffs kommer att få mycket ny kunskap på Nordiska Trädgårdar. Mässans kvalificerade seminarier vänder sig till särskilt intresserade besökare, främst till alla som har anknytning till trädgård i sin yrkesverksamhet. Att delta i ett seminarium är en extra god anledning att förlägga en arbetsdag till trädgårdsmässan. FOR (Fritidsodlingens Riksorga-nisation) står för arrangemanget, den här gången i samverkan med bland andra FSS (Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare), STAF (Sveriges Trädgårdsanläggningsförbund) och Movium vid Lantbruksuniversitetet.
  Läs mer » 


  Nyhetsarkivet

    Till nyheter från:   2021   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
  _____________________________________________________________________________________________________________


  SKOGSÖKOLONISTERNA
  SALTSJÖBADEN  Senast uppdaterad: 2010-12-30
  Till startsidan