· Nu är det dags att plantera blomlökarna. Plantera tidigt så att löken hinner rota sig före vintern.
· Plantera krukodlade trädgårdsväxter.
· Dela vårblommande perenner nu på hösten.
· Skörda egna fröer. Torka och lagra dem torrt och svalt.
· Plantera vitlök.
· Ta bort hallongrenar som givit frukt. Läs mer »
Trädgårds- och naturprogram i radio och tv Uppdaterad - [2023-07-29]
Trädgårdstider
Del 1: Det är dags för den stora flytten till nya gården och Pernilla drömmer om storslagna framtida projekt. John anlägger en snabbodling och Tareq lagar mat på ätliga örter som han hittar i trädgården. Malin bygger takfönster som sätter färg på säsongens första större projekt. Se del 1 i SVT Play » (t.o.m. 19 nov)
Del 2: Pernilla har stora planer för gårdens baksida - en "sunken garden" ska det bli! En praktfull rabatt ska anläggas runt om och trädgårdsmästare John beger sig därför till gängets förra trädgård för att hämta växter som passar. Tareq visar hur man gör en dansk rök-ost och Malin bygger något som ska förenkla kommunikationen på gården. Se del 2 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 3: De storslagna planerna har bantats något och Pernilla har nu bestämt att de ska fokusera på att få ordning på innergården först. John bedömer att det är dags att sätta ut tomatplantorna på friland och Malin förvandlar gamla pinnstolar till vackra växtstöd. Tareq tar sig an en gammal risig byggbod och ger den ett nytt liv. Se del 3 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 4: Brunnen på den nya gården visar sig vara nästan tom. För att ta till vara på alla droppar så bygger Tareq en fiffig självbevattnande kryddlåda och Malin snickrar en guldvattenkanna med toasits. Det behövs mycket växter till den nya stora gården, och John och Pernilla ringer upp en generös tittare som kommit med ett intressant förslag. Se del 4 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 5: Temperaturen stiger på gården och en medelhavsinspirerad sittplats anläggs på den skyddade innergården. Det är också dags för Tareqs hemodlade måltid, men skörden på gården är inte vad han hade hoppats på. Malin renoverar gamla utemöbler med ett både fint och välluktande resultat. John undersöker hur pensé-rabatten tagit sig och Pernilla tar emot Eva från Småland som anländer med en fulllastad bil. Se del 5 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 6: John inventerar djurlivet på gården och inser att trädgården behöver skyddas mot mördarsniglar och vilt inför sommaruppehållet. Pernilla och Malin gör en gemensam arbetsplats i ladan för både design- och floristprojekt. På innergården fortsätter arbetet med en örtagård med hälsotema. Men frågan är hur det ska gå med matlagningen när Tareq är bortrest? Se del 6 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 7: Efter sommaruppehållet tycker Malin att det är dags att sätta hälsan i fokus och för att stimulera träning så byggs en kompost med inbyggd gymfunktion. Många generösa tittare har anmält intresse av att dela med sig av sina växter så John ger sig ut på en roadtrip för att hämta det som erbjuds. Pernilla gör en bukett med morötter som bas och Tareq tar hand om den imponerande gurkskörden. Se del 7 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 8: Det är dags för en resa tillbaka till 1970-talet. Malin och John anlägger en "nästan" skötselfri trädgård där sjöstensplattor och vintergröna barrväxter utgör basen. Pernilla frossar i tagetes och Tareq hinner med att både bygga en stabil bänk av de överblivna plattorna och bjuda på en klassisk dessert från 70-talet i ny tappning. Se del 8 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Del 9: John och Malin ser framåt mot nästa säsong och gör en maffig lökplantering på innergården. Det blir också picknick och ett slutgiltigt farväl av den gamla trädgården på Torstens. Pernilla tar med sig en fiffig bukett med handtag och Tareq bjuder på både söta och salta godsaker. Och så har det slutligen blivit dags för den nya trädgården att få ett passande namn. Se del 9 i SVT Play »
(t.o.m. 19 nov)
Odla med P1
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.
Nötter i trädgårdar, parker och i skogen som vi kan äta.
Vad ska man tänka på för att behålla skördade äpplen färska och goda så länge som möjligt?
Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomater.
Grönsaker jag kan skörda i min trädgård i mars
Trädgården ser inte mycket ut för världen i mars. Det är kalt och nästan inget grönt syns. Men titta, så mycket mat jag kan skörda! Följ med mig på en skördetur i Skillnadens Trädgård, sista veckan i mars 2021.
MENY med Tomas Tengby
Äpplet Aroma och plommonet Jubileum — två av 75 sorter som Balsgård tagit fram för svenska jordar. I en tid när det pratas om ökad självförsörjning läggs verksamheten ner, förutom förädling av äpple.
Mandelmanns gård
Familjen Mandelmann driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Vi följer familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.
Vår koloniförening bildades 1982 och omfattar c:a 50 odlingslotter om 50 kvm eller 100 kvm. Föreningen arrenderar marken av Nacka kommun. Koloniområdet har ett naturskönt läge i mitten av Skogsö naturreservat. Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Arbetsdagar.
Vi har två gemensamma arbetsdagar varje år, vår och höst. Då städar vi området och underhåller staket, byggnader och övriga gemensamma anläggningar. Det är både angeläget och trevligt att delta i arbetsdagen, då vi lär känna varandra och då vi arbetar gemensamt för ett trivsamt och vackert område. Höjdpunkten på dagen är en gemensam lunch då vi också brukar ha lotteri med vinster som komma väl till pass på odlingslotten.
Gemensamma anläggningar.
Bevattningsanläggning
Arbetsbod och toalett
Allmänna sittplatser med grill
Växthus för att driva upp plantor på våren
Skottkärror och gräsklippare
Komposter
Hästgödsel från det närbelägna stallet
Odlingstips för grönsaksodlaren
Dessa odlingstips är sammanställda till hjälp för dem som vill förbättra sina odlingsresultat. Det är fem saker man måste tänka på:
1. Byt odlingsplats varje år
Framförallt kålväxter och potatis, men även många andra växter kan drabbas av jordbundna sjukdomar som finns kvar i jorden under flera år. Genom att odla samma växter på samma ställe år efter år gör man det onödigt lätt för dessa sjukdomsalstrare. Det är bättre att svälta ut dem i flera år innan deras värdväxter kommer tillbaka igen. I bästa fall försvinner de helt och hållet. Om inte, så blir de i alla fall kraftigt försvagade. Att hålla sina jordsjukdomar i schack minskar också risken för att de ska sprida sig till grannen. Att byta odlingsplats är också fördelaktigt när man ersätter perenna växter som jordgubbar och hallonbuskar. Några sjukdomar drabbar hela grupper av närbesläktade växtarter. De viktigaste grupperna att hålla reda på är:
Korsblommiga växter
Broccoli, kryddkrasse, rädisor, kål
Baljväxter
Ärter, brytbönor, blomsterbönor, bondbönor
Flockblomstriga
Morot, palsternacka, dill, persilja
Gurkväxter
Gurka, pumpa, squash (zucchini)
Växter ur samma grupp bör inte återkomma på samma växtplats oftare än vart tredje år.
2. Förbättra jorden
När man skördar och lägger växtresterna i komposten försvinner näringsämnen från jorden. Dessa måste ersättas. Det utan tvekan bästa sättet att göra det är att tillföra organiskt material. I jorden finns en massa olika små organismer, alltifrån daggmaskar till bakterier. Dessa lever på organiskt material och när de bryter ner detta frigörs näringsämnen långsamt och i lagom takt för att växterna ska kunna ta upp dem. Småkrypens aktivitet påverkar också jorden på ett mera direkt sätt när de förflyttar sig. De gör jorden lös och lucker så att luft kan tränga ner i den. Detta är mycket viktigt eftersom växtrötterna behöver syre från luften.
På hösten kan man gräva ner färskt växtmaterial. Detta hinner då förmultna innan det blir dags att så och plantera på våren. Man bör däremot inte gräva ner färskt organiskt material på våren eller sommaren, eftersom man då riskerar att mikroorganismerna blir så många att de förbrukar allt tillgängligt kväve, vilket i sin tur leder till att växternas tillväxt hämmas. Det kan också hända att den mikrobiologiska aktiviteten blir så hög att det blir syrebrist i jorden.
Läs mer »
Höstmarknad på koloniområdet 26 sep 2015 Uppdaterad - [2015-10-08]
Filmen HOME Miljö - [2013-01-20]
Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen
Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.
Läs mer »
Till nyheter från: 2012201120102009200820072006
_____________________________________________________________________________________________________________
SKOGSÖKOLONISTERNA.3w.se
Senast uppdaterad: 2023-09-01 Till startsidan