Välkommen till Skogsökolonisternas hemsida

Att göra i oktober
Nyheter - [2022-10-01]

 
· Gräv ner kogödsel i trädgårdsland och rabatter.
· Klipp bort vissna rosblommor.
· Håll koll på svampsjukdomar speciellt på rosor. Plocka bort angripna blad.
· Nu är det lämplig tid att flytta växter. Glöm inte att beskära växterna på våren för att balansera rot med grenverk.
· Beskär vindruvorna.
Läs mer » 


Trädgårds- och naturprogram i radio och tv
Uppdaterad - [2022-09-12]

  Odla med P1
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.

Odla smått inomhus och fröså perenner.


Lyssna på alla tidigare program här » 

  Trädgårdstider
Del 1: Det har blivit dags att återvända till Torstens trädgård för en ny säsong. Trädgårdsmästaren John visar Pernilla hur man snabbast klipper ner en perennrabatt. Malin har groddskola och Tareq lagar mat på det som sparades från förra året i den nybyggda jordkällaren. Och så blir det ett nytt projekt i riktigt gammal tappning.
Se del 1 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 2: Programledarnas drömprojekt fortsätter och den här gången är det dags för Pernilla att få det hon alltid drömt om - en egen snittblomsodling. För den som inte har så stor odlingsyta visar Malin hur man maximerar en pallkrage. John bygger en större kompost och Tareq lagar ljuvlig vietnamesisk mat. Och så bestäms det vad den årliga tävlingen ska bli.
Se del 2 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 3: Det är dags för Tareqs projekt som visar sig innefatta både värme och kyla. Malin visar hur man gör vackra växtstöd och John håller lektion om hur man odlar med växtföljd. Den stora dahlia-tävlingen drar igång och Pernilla får en idé om hur gänget ska kunna testa om trädgården är tillräckligt bra att hemestra i.
Se del 3 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 4: Eftersom en barnfamilj ska komma och hemestra i trädgården i sommar så drar Malin igång sitt projekt - en lekfull trädkoja för barnen att leka i. John visar hur man anlägger en brittisk "knot garden" och Pernilla gör en bukett av en blomma som man sällan tänker på att använda. Tareq gör sin egen växtnäring för att säkra segern i den stora dahlia-tävlingen.
Se del 4 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 5: Det har blivit dags att slutligen välja ut vilken familj som får komma och fira hemester i trädgården. Pernilla och John gör en lista på allt som måste fixas innan gästerna kan anlända. Tareq rostar sitt eget kaffe medan Malin skapar både funktionella och snygga skydd till bärbuskarna. Men vem är det egentligen som beställt den stora högen med jord?
Se del 5 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 6: Midsommar är i antågande och på Torstens gård pågår ett febrilt arbete med att få trädgården redo för familjen som ska komma och semestra i den. Malin tillverkar ett mänskligt solur medan John visar hur man planterar häckar. Pernilla går all-in på en lite missförstådd blomma som förtjänar ett uppsving medan Tareq tar tag i midsommarbuffén. Dahlia-tävlingen går vidare och det har äntligen blivit dags att sätta ut knölarna.
Se del 6 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 7: Juli månad har passerat och sensommaren har slagit till med all kraft. De fyra vännerna kommer tillbaka till trädgården efter en välförtjänt semester och får ta del av blomsterprakt i överflöd. Vi får veta vilken tomat som är godast. John visar växter som passar att odla i grus. Pernilla kommer till en läskig insikt - har gänget kanske växt ur trädgården och behöver något större?
Se del 7 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 8: Gänget inser att entrén till trädgården ser för jäklig ut och att det är dags att anlägga en ny. Tareq tillverkar en grind till den nya entrén och Pernilla lanserar uttrycket "vas-garderob". John visar rätt sätt att plantera träd medan Malin visar resultatet av hennes maxade pallkrage. Det blir också en hyllning till den finaste knölen av alla - potatisen. Men hur går det med flyttplanerna?
Se del 8 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    Del 9: Efter fyra år har det blivit dags att ta farväl av Torstens trädgård. Det är med ett stort vemod som de fyra vännerna lämnar gården, men det finns också stora planer och förväntningar på framtiden. Men först så ska årets tävling avgöras - vem har lyckats odla fram den största dahlian och får gå hem med pokalen?
Se del 9 i SVT Play »  (t.o.m. 16 okt)    


   Mandelmanns gård
Familjen Mandelmann driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Vi följer familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Säsongsstart. Våren har kommit till Djupadal och nu ska gården äntligen väckas till liv efter en lång vinter. Kosläpp står på agendan och lamningen är i full gång. Dessutom pryds orangeriet med en masugn som byggs med återvunna tegelstenar och lera.


Se alla avsnitt här:
Se del 1-1 »     Se del 1-2 »     Se del 1-3 »     Se del 1-4 »    
Se del 1-5 »     Se del 1-6 »     Se del 1-7 »     Se del 1-8 »    

Se del 2-1 »     Se del 2-2 »     Se del 2-3 »     Se del 2-4 »    
Se del 2-5 »     Se del 2-6 »     Se del 2-7 »     Se del 2-8 »    

Se del 3-1 »     Se del 3-2 »     Se del 3-3 »     Se del 3-4 »    
Se del 3-5 »     Se del 3-6 »     Se del 3-7 »     Se del 3-8 »    

Se del 4-1 »     Se del 4-2 »     Se del 4-3 »     Se del 4-4 »    
Se del 4-5 »     Se del 4-6 »     Se del 4-7 »     Se del 4-8 »    

Se del 5-1 »     Se del 5-2 »     Se del 5-3 »     Se del 5-4 »    
Se del 5-5 »     Se del 5-6 »     Se del 5-7 »     Se del 5-8 »    

Se del 6-1 »     Se del 6-2 »     Se del 6-3 »     Se del 6-4 »    
Se del 6-5 »     Se del 6-6 »     Se del 6-7 »     Se del 6-8 »    

Se Mandelmanns julprogram här » 


   

Bilder från koloniområdet
Uppdaterad - [2018-08-13]


Lott 6, valnötsträdet (26 maj 2018)


Lott 46 (13 okt 2017)


Lott 46 (13 okt 2017)


Lott 23-36 (13 okt 2017)


Lott 31 (13 okt 2017)


Lott 19 (13 okt 2017)


Lott 8 (13 okt 2017)


Lott 7 (13 okt 2017)


Lott 7 (13 okt 2017)


Lott 7 (13 okt 2017)


Lott 2 (13 okt 2017)


Lott 2 (13 okt 2017)


Lott 2 (13 okt 2017)Bilder från koloniområdet 2016
Uppdaterad - [2017-04-04]


Lott 33 (15 juli 2016)


Lott 19 (13 maj 2016)


Lott 31 (15 juli 2016)


Lott 19 (20 juli 2016)


Lott 19 (22 juli 2016)


Komposten (13 september 2016)


Lott 7 (26 september 2016)


Lott 31 (19 oktober 2016) 
Kontaktinformation
skogsokolonisterna@gmail.com
eller
Torsten Andersson
Telefon 08-717 74 17


Vår koloniförening bildades 1982 och omfattar c:a 50 odlingslotter om 50 kvm eller 100 kvm. Föreningen arrenderar marken av Nacka kommun. Koloniområdet har ett naturskönt läge i mitten av Skogsö naturreservat. Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.Arbetsdagar.
Vi har två gemensamma arbetsdagar varje år, vår och höst. Då städar vi området och underhåller staket, byggnader och övriga gemensamma anläggningar. Det är både angeläget och trevligt att delta i arbetsdagen, då vi lär känna varandra och då vi arbetar gemensamt för ett trivsamt och vackert område. Höjdpunkten på dagen är en gemensam lunch då vi också brukar ha lotteri med vinster som komma väl till pass på odlingslotten.Gemensamma anläggningar.
Bevattningsanläggning
Arbetsbod och toalett
Allmänna sittplatser med grill
Växthus för att driva upp plantor på våren
Skottkärror och gräsklippare
Komposter
Hästgödsel från det närbelägna stalletOdlingstips för grönsaksodlaren
Dessa odlingstips är sammanställda till hjälp för dem som vill förbättra sina odlingsresultat. Det är fem saker man måste tänka på:

1. Byt odlingsplats varje år
Framförallt kålväxter och potatis, men även många andra växter kan drabbas av jordbundna sjukdomar som finns kvar i jorden under flera år. Genom att odla samma växter på samma ställe år efter år gör man det onödigt lätt för dessa sjukdomsalstrare. Det är bättre att svälta ut dem i flera år innan deras värdväxter kommer tillbaka igen. I bästa fall försvinner de helt och hållet. Om inte, så blir de i alla fall kraftigt försvagade. Att hålla sina jordsjukdomar i schack minskar också risken för att de ska sprida sig till grannen. Att byta odlingsplats är också fördelaktigt när man ersätter perenna växter som jordgubbar och hallonbuskar. Några sjukdomar drabbar hela grupper av närbesläktade växtarter. De viktigaste grupperna att hålla reda på är:

Korsblommiga växter Broccoli, kryddkrasse, rädisor, kål
Baljväxter Ärter, brytbönor, blomsterbönor, bondbönor
Flockblomstriga Morot, palsternacka, dill, persilja
Gurkväxter Gurka, pumpa, squash (zucchini)

Växter ur samma grupp bör inte återkomma på samma växtplats oftare än vart tredje år.

2. Förbättra jorden
När man skördar och lägger växtresterna i komposten försvinner näringsämnen från jorden. Dessa måste ersättas. Det utan tvekan bästa sättet att göra det är att tillföra organiskt material. I jorden finns en massa olika små organismer, alltifrån daggmaskar till bakterier. Dessa lever på organiskt material och när de bryter ner detta frigörs näringsämnen långsamt och i lagom takt för att växterna ska kunna ta upp dem. Småkrypens aktivitet påverkar också jorden på ett mera direkt sätt när de förflyttar sig. De gör jorden lös och lucker så att luft kan tränga ner i den. Detta är mycket viktigt eftersom växtrötterna behöver syre från luften.

På hösten kan man gräva ner färskt växtmaterial. Detta hinner då förmultna innan det blir dags att så och plantera på våren. Man bör däremot inte gräva ner färskt organiskt material på våren eller sommaren, eftersom man då riskerar att mikroorganismerna blir så många att de förbrukar allt tillgängligt kväve, vilket i sin tur leder till att växternas tillväxt hämmas. Det kan också hända att den mikrobiologiska aktiviteten blir så hög att det blir syrebrist i jorden. Läs mer » Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer
Höstmarknad på koloniområdet 26 sep 2015
Uppdaterad - [2015-10-08]Filmen HOME
Miljö - [2013-01-20]

 


Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen

  Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
  Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.  Läs mer » 

Klicka här för att se hela filmen på 90 minuter  (engelskt tal, engelsk text)    

Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________


SKOGSÖKOLONISTERNA.3w.se

Senast uppdaterad: 2022-10-01
Till startsidan