Välkommen till Skogsökolonisternas hemsida

Att göra i oktober
Nyheter - [2021-10-01]

  · Gräv ner kogödsel i trädgårdsland och rabatter.
· Klipp bort vissna rosblommor.
· Håll koll på svampsjukdomar speciellt på rosor. Plocka bort angripna blad.
· Nu är det lämplig tid att flytta växter. Glöm inte att beskära växterna på våren för att balansera rot med grenverk.
· Beskär vindruvorna.
· Ta bort hallongrenar som givit frukt.
Läs mer » 

Trädgårds- och naturprogram i radio och tv
Uppdaterad - [2021-05-11]

  Trädgårdstider
Det har återigen blivit dags att återvända till trädgården för att se vad som har överlevt vintern. Pernilla gör en hållbar bukett och trädgårdsmästaren John visar hur man beskär sina rosor på våren. Kocken Tareq och inredaren Malin sätter igång att bygga ett tunnelväxthus samtidigt som stora planer smids på hur trädgården ska förvandlas under året.
Se del 1 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

Tareqs efterlängtade pizzaugn anländer äntligen och en pepparrot bjuder på ofrivillig komik. Ett nytt centrum i trädgården anläggs med marktegel och den största trädgården i programmets historia. John pratar om täckodling och Malin förvandlar en gammal sänggavel till en trädgårdsbänk. Pernilla drar igång årets stora tävling - vem av de fyra kan odla den tyngsta pumpan?
Se del 2 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

Projektet med att bli självförsörjande på grönsaker drar igång och John övertygar de andra om att trädgårdens odlingsyta måste öka dramatiskt för att de ska kunna nå målet. Pernilla avslöjar att hon inte kommer att kunna hjälpa till så mycket eftersom hon har en operation på gång. Malin visar hur man tillverkar porslinsblommor som trädgårdsprydnader och Tareq bakar pizza i sin nya pizzaugn.
Se del 3 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

Pernilla återvänder till trädgården efter sin operation men innan dess har hon hunnit ge de andra tre en ekonomisk utmaning. Radhusträdgården får ett nytillskott i form av en ny granne och i trädgårdslandet odlas det vin under ledning av John. Malin bygger en grill av återvunnet skrot och Tareq lagar wok med inspiration från Bali.
Se del 4 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

En modernistisk trädgård anläggs och gänget återvänder till den förra trädgården för att hämta växter. I den stora pumpatävlingen har det blivit dags att sätta ner plantorna i jorden. Malin bygger ett "levande" bord och Pernilla gör en doftande bukett. John och Tareq beger sig in i en magisk trädgård för att hitta inspiration.
Se del 5 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

Gänget bygger en amerikainspirerad veranda och det blir många svärord när den värsta kaktustaggen ska utses. Malin gör en dahliarabatt och John ger dig tipsen du behöver för att kunna ta semester från trädgården. Pernilla botaniserar bland ormbunkar och Tareq bakar in ett helt kålhuvud i salt.
Se del 6 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

Jakten på att bli självförsörjande går vidare och det har blivit dags att börja skörda och väga. En liten snigeljägare kommer till trädgården och gänget upptäcker att de haft objudna gäster under sommaren. Malin tillverkar en pollenfälla och John ger sig på ett getingbo. Tareq bjuder på zucchini och Pernilla gör en bukett med hjälp av trädgårdens värsta fiende - parksliden.
Se del 7 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

En gammal studsmatta blir hjärtat i en hemlig trädgård, ugglorna får en egen holk och pumpatävlingen går vidare. Pernilla gör en bukett av blommor från trädgårdens vackraste rabatt och John ger sig på att täta den läckande dammen. Malin gör en dundersmoothie och Tareq lagar mustig ribollita.
Se del 8 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

Den stora pumpatävlingen ska äntligen avgöras - vem av de fyra har lyckats odla den tyngsta pumpan? Dessutom får vi svaret på om gänget har lyckats med utmaningen att bli självförsörjande på grönsaker. En jordkällare i miniformat anläggs för att kunna ta vara på en del av det som odlats och så blir det fest för att fira av trädgården för den här säsongen.
Se del 9 i SVT Play »  (t.o.m. 7 nov)    

 


 
  Mandelmanns gård
Familjen Mandelmann driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Vi följer familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Se alla avsnitt här:
Se del 1-1 »     Se del 1-2 »     Se del 1-3 »     Se del 1-4 »    
Se del 1-5 »     Se del 1-6 »     Se del 1-7 »     Se del 1-8 »    

Se del 2-1 »     Se del 2-2 »     Se del 2-3 »     Se del 2-4 »    
Se del 2-5 »     Se del 2-6 »     Se del 2-7 »     Se del 2-8 »    

Se del 3-1 »     Se del 3-2 »     Se del 3-3 »     Se del 3-4 »    
Se del 3-5 »     Se del 3-6 »     Se del 3-7 »     Se del 3-8 »    

Se del 4-1 »     Se del 4-2 »     Se del 4-3 »     Se del 4-4 »    
Se del 4-5 »     Se del 4-6 »     Se del 4-7 »     Se del 4-8 »    

Se del 5-1 »     Se del 5-2 »     Se del 5-3 »     Se del 5-4 »    
Se del 5-5 »     Se del 5-6 »     Se del 5-7 »     Se del 5-8 »    

Se Mandelmanns julprogram här » 


   

Odla med P1
  För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig mer om odling. Här får du experttips, goda råd och en inblick i odlandets olika trender och möjligheter.

Invasiva sniglar och nyplanterade träd
Man måste curla med träd när de är små och nyplanterade, säger Henrik Sjöman. Det har man igen senare.
Den nya invasiva svarthuvade snigeln gör inte alls lika mycket skada i trädgården som mördarsnigeln.

Lyssna på alla tidigare program här » Bilder från koloniområdet
Uppdaterad - [2018-08-13]


Lott 6, valnötsträdet (26 maj 2018)


Lott 46 (13 okt 2017)


Lott 46 (13 okt 2017)


Lott 23-36 (13 okt 2017)


Lott 31 (13 okt 2017)


Lott 19 (13 okt 2017)


Lott 8 (13 okt 2017)


Lott 7 (13 okt 2017)


Lott 7 (13 okt 2017)


Lott 7 (13 okt 2017)


Lott 2 (13 okt 2017)


Lott 2 (13 okt 2017)


Lott 2 (13 okt 2017)Bilder från koloniområdet 2016
Uppdaterad - [2017-04-04]


Lott 33 (15 juli 2016)


Lott 19 (13 maj 2016)


Lott 31 (15 juli 2016)


Lott 19 (20 juli 2016)


Lott 19 (22 juli 2016)


Komposten (13 september 2016)


Lott 7 (26 september 2016)


Lott 31 (19 oktober 2016) 
Kontaktinformation
skogsokolonisterna@gmail.com
eller
Torsten Andersson
Telefon 08-717 74 17


Vår koloniförening bildades 1982 och omfattar c:a 50 odlingslotter om 50 kvm eller 100 kvm. Föreningen arrenderar marken av Nacka kommun. Koloniområdet har ett naturskönt läge i mitten av Skogsö naturreservat. Vi odlar på ett miljövänligt sätt, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.Arbetsdagar.
Vi har två gemensamma arbetsdagar varje år, vår och höst. Då städar vi området och underhåller staket, byggnader och övriga gemensamma anläggningar. Det är både angeläget och trevligt att delta i arbetsdagen, då vi lär känna varandra och då vi arbetar gemensamt för ett trivsamt och vackert område. Höjdpunkten på dagen är en gemensam lunch då vi också brukar ha lotteri med vinster som komma väl till pass på odlingslotten.Gemensamma anläggningar.
Bevattningsanläggning
Arbetsbod och toalett
Allmänna sittplatser med grill
Växthus för att driva upp plantor på våren
Skottkärror och gräsklippare
Komposter
Hästgödsel från det närbelägna stalletOdlingstips för grönsaksodlaren
Dessa odlingstips är sammanställda till hjälp för dem som vill förbättra sina odlingsresultat. Det är fem saker man måste tänka på:

1. Byt odlingsplats varje år
Framförallt kålväxter och potatis, men även många andra växter kan drabbas av jordbundna sjukdomar som finns kvar i jorden under flera år. Genom att odla samma växter på samma ställe år efter år gör man det onödigt lätt för dessa sjukdomsalstrare. Det är bättre att svälta ut dem i flera år innan deras värdväxter kommer tillbaka igen. I bästa fall försvinner de helt och hållet. Om inte, så blir de i alla fall kraftigt försvagade. Att hålla sina jordsjukdomar i schack minskar också risken för att de ska sprida sig till grannen. Att byta odlingsplats är också fördelaktigt när man ersätter perenna växter som jordgubbar och hallonbuskar. Några sjukdomar drabbar hela grupper av närbesläktade växtarter. De viktigaste grupperna att hålla reda på är:

Korsblommiga växter Broccoli, kryddkrasse, rädisor, kål
Baljväxter Ärter, brytbönor, blomsterbönor, bondbönor
Flockblomstriga Morot, palsternacka, dill, persilja
Gurkväxter Gurka, pumpa, squash (zucchini)

Växter ur samma grupp bör inte återkomma på samma växtplats oftare än vart tredje år.

2. Förbättra jorden
När man skördar och lägger växtresterna i komposten försvinner näringsämnen från jorden. Dessa måste ersättas. Det utan tvekan bästa sättet att göra det är att tillföra organiskt material. I jorden finns en massa olika små organismer, alltifrån daggmaskar till bakterier. Dessa lever på organiskt material och när de bryter ner detta frigörs näringsämnen långsamt och i lagom takt för att växterna ska kunna ta upp dem. Småkrypens aktivitet påverkar också jorden på ett mera direkt sätt när de förflyttar sig. De gör jorden lös och lucker så att luft kan tränga ner i den. Detta är mycket viktigt eftersom växtrötterna behöver syre från luften.

På hösten kan man gräva ner färskt växtmaterial. Detta hinner då förmultna innan det blir dags att så och plantera på våren. Man bör däremot inte gräva ner färskt organiskt material på våren eller sommaren, eftersom man då riskerar att mikroorganismerna blir så många att de förbrukar allt tillgängligt kväve, vilket i sin tur leder till att växternas tillväxt hämmas. Det kan också hända att den mikrobiologiska aktiviteten blir så hög att det blir syrebrist i jorden. Läs mer » Länkar
Frö Med Posten
Fröer.nu
Frökungen
Impecta
Lindbloms Frö
Lord Nelson
Olssons Frö
Örtagårdens Plantskola
Rara Växter
Runåbergs Fröer
Höstmarknad på koloniområdet 26 sep 2015
Uppdaterad - [2015-10-08]Filmen HOME
Miljö - [2013-01-20]

 


Klicka på bilden ovan för att se ett klipp från filmen

  Se den uppmärksammade och vackra filmen Home av Yann Arthus-Bertrand och Luc Besson. Det är den första film som i sin helhet filmats ovanifrån. Vacker natur samsas med häpnadsväckande arkitektur.
Överallt ser vi exempel på vår egen kortsiktighet: vattnet i haven innehåller allt mindre fisk och för att hitta det vatten vi själva behöver måste vi borra allt djupare. Forskarna säger att vi kanske har tio år på oss att ändra vårt sätt att leva och sluta misshushålla med jordens resurser.
  Filmen HOME har setts av över 100 miljoner människor i världen. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.  Läs mer » 

Klicka här för att se hela filmen på 90 minuter  (engelskt tal, engelsk text)    

Nyhetsarkivet

  Till nyheter från:   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  
_____________________________________________________________________________________________________________


SKOGSÖKOLONISTERNA.3w.se

Senast uppdaterad: 2021-10-01
Till startsidan