Nyheter       

 
Energiseminarium - BÄTTRE OCH BILLIGARE EL
Odla med solen i samarbete med Studiefrämjandet – Välkomna!
- Nyheter - [2014-01-19]  
Energiseminarium
Ons 22:e jan kl. 18 30
Plats: Fisksätra bibliotek

Kvällens ämnen
• Skaffa bättre el-avtal för lägenheter
• Investera i vind- och solel-företag
• Sol-el i Fisksätra med omnejd
• Energimätning och besparing

Medverkande
Miljösamordnare Tore Liljeqvist
Klimatrådgivare Birgitta Govén
OMS energigrupp
Odla Med Solen
www.odlamedsolen.seVISION OCH VERKLIGHET
- Nyheter - [2012-03-23]  
En hållbar trafikutveckling för Nacka - Värmdö
Trafiksituationen i högtrafik mellan Stockholm och Nacka börjar bli ohållbar. Den politiska viljan är ja till tunnelbana. Vad detta kommer att innebära för Sicklaön är oklart. Slussenombyggnaden kommer också att innebära stora förändringar för Nackaresenärerna.
Björn Sylvén är trafikkonsult och informationschef på AB Stockholms spårvägar. Han har i decennier varit trafikdebattör med olika förslag till trafiklösningar för Stockholm och kan kollektivtrafikens historia.
Björn Sylvén talar om hur framtidens trafik i Nacka-Värmdösektorn skulle kunna utformas.
Onsdag 28 mars 2012 kl. 19.00 i Lilla scen, Dieselverkstaden.
Därefter följer årsmöte med Nacka Miljövårdsråd. VÄLKOMMEN!
Läs mer » Tidigare vindkraft åt Upplands Väsby

- Nyheter - [2012-02-20]  
Redan i årsskiftet 2012/2013 kommer Upplands Väsbys satsning på vindkraftverk att bli verklighet.
Tack vare satsningar på vindkraftverk får Upplands Väsby från och med nästa år lägre elkostnader och minskat koldioxidutsläpp. Det är tidigare än beräknat.
Totalt ska Upplands Väsbys nya vindkraftverk producera 7000 megawattimmar per år - vilket motsvarar drygt en fjärdedel av kommunens nuvarande elanvändning.
Läs mer på svt.se » 

O2 påbörjar byggnation av vindkraftsanläggning på Fallåsberget i Ockelbo » Regeringen vill införa gratis timmätning av el
- Nyheter - [2011-06-23]  
Alla hushåll ska på sikt erbjudas gratis timmätning av sin elförbrukning, föreslår regeringen.
Tanken bakom timavläsning är att hushållen då kan styra sin förbrukning till tidpunkter när elpriset är lågt och till exempel använda disk- eller tvättmaskin på natten då priset ofta är lägre. Om man kan se sin egen förbrukning och styra den bättre, kan ett normalstort hushåll spara flera tusen kronor på sin elräkning, säger Maud Olofsson (C) när hon idag presenterade propositionen.
Längre fram blir det också aktuellt med nettodebitering för kunder som själva producerar el och levererar sitt överskott till elnätet. Konkreta förslag när det gäller nettomätning kommer senare, var Maud Olofssons budskap.   Läs mer » 
Se regeringens pressträff om elmarknaden » Ledstång blev strömförande  
- Nyheter - [2011-03-03]  
En pojke fick brännskador sedan en ledstång i ett trapphus blivit strömförande. I samband med att nya dörrar installerats i huset hade en skruv av misstag dragits in i en elledning vilket gjorde ledstången strömförande. Den skadade pojken fick hjälp av grannar att komma loss och kunde sedan föras till sjukhus.  Läs mer » 

Hur är det då här på Ljuskärrsberget? Ett omfattande rörledningssystem har installerats och om det vill sig illa kan alla rör och radiatorer bli strömförande. Enligt uppgift från entreprenören är våra radiatorer inte jordade. Därför gäller det nu att vara försiktig tills detta blir åtgärdat.

Ta inte i rör eller radiatorer samtidigt som du tar i elapparater eller jordade metalldelar såsom vattenkranar, diskbänk, spis, tvättmaskin etc.


Elsäkerhetsverkets Starkströmsföreskrifter  (Elsäk-FS1999:5 §413.1.2.1) ställer krav på potentialutjämning (jordning).

I varje byggnad skall följande ledande delar anslutas till ett huvudpotentialutjämningssystem:
- skyddsledare eller PEN-ledare i huvudledning.
- huvudjordningsskena.
- ledande delar av metall som utifrån kommer in i byggnaden t ex telefon- och datakablar (via överspänningsskydd), rörledningar för gas,
vatten, värme och kyla samt
- jordtagsledare om sådan finns.

Läs mer om jordning » Äldre hus drabbas ofta av fukt och mögel
- Nyheter - [2011-02-08]  
I många av 60- och 70-talshusen har fuktskador lett till problem med mögellukt. Fuktskadorna är vanligast på vindar och i grunder. Skadorna beror framför allt på dåliga konstruktioner. De kända byggfelen är främst i grunderna, med problemkonstruktioner som platta på mark med isolerat trägolv.
Hur stor del av skadorna som faktiskt ger sämre inomhusmiljö är oklart, men i var tionde besiktning fanns tydlig mögellukt. Enligt Socialstyrelsen ökar risken för astma och luftvägsbesvär med mellan 30 och 50 procent
om man bor i ett hus med fukt- och mögelskador.   Läs mer » 
Läs Boverkets rapport om fukt och mögel » Förändringar i TV-kanalutbudet
- Nyheter - [2011-01-14]  
MTV försvinner från det analoga utbudet den 15 januari. Kanalen finns dock kvar i det digitala utbudet.
TV400 läggs ner den 19 januari. Samtidigt blir det premiär för den nya kanalen TV11.
TV11 blir en kanal med fullt fokus på underhållning - och en fullmatad tv-tablå. Dramaserier, humor och långfilm är programgenrer med en given plats i TV11, liksom de senaste internationella underhållningsformaten och de mest omtalade realityshowerna, inte minst en ny svensk omgång av Big Brother.  Läs mer » 

TV11 finns nu även i det analoga utbudet på kanal S-16.   Till kanalplanen » Hyresgäster fryser
- Nyheter - [2010-12-06]  
Hyresgästerna fryser i sina hem. Var femte huttrar varenda dag under vintern. Många hus är dåligt isolerade och läcker värme i onödan. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska friska personer ha 20 till 23 grader inomhus medan känsliga grupper som äldre och sjuka ska ha 22 till 24 grader i lägenheten.   Läs mer på svt.se » 
Läs artikeln i tidningen Hem & Hyra » 

Till nyhetsarkivet för:   2010    2009    2008    2006    2005    2004