Broccoli
Broccoli är inte svår att odla, men det krävs en del åtgärder för att hålla den fri från ohyra eftersom den är mycket populär bland skadedjur. Så i början av maj. Plantera ut plantorna med minst 40 cm avstånd i alla riktningar när de är 10 cm höga. Täck med fiberduk under hela odlingssäsongen. Plantorna producerar först ett huvud. Låt plantorna stå kvar när du skördar detta. De fortsätter att skjuta sidoskott tills frosten sätter stopp för det. Skörden av sidoskott blir ofta lika stor som skörden av huvuden.

Brysselkål
Brysselkål har lång utvecklingstid. För att den ska hinna bli färdig måste man förodla plantorna d.v.s. driva upp plantor innan odlingssäsongen börjar. Många växter kan man framgångsrikt förodla i köksfönstret, men kålväxterna blir inte bra. Köksfönstret är alldeles för varmt och skyddat för dem och de blir smala, nedliggande och så sköra att det blir svårt att plantera ut dem utan att de skadas allvarligt. Det går mycket bättre i en kallbänk i lotten. Ställ upp bänken i god tid före sådd så att jorden hinner värmas upp av vårsolen.
Så runt 20:e april. Bänken måste öppnas så att luften kan cirkulera under varma dagar och stängas och gärna täckas med någon matta kalla nätter. Man kan också ställa in några vattendunkar för att jämna ut temperaturen över dygnet.
Plantera ut på växtplatsen när plantorna blivit 10 cm höga. Avstånden ska vara 45-50 cm i alla riktningar. Plantorna tål lätt frost. Täck hela odlingen med fiberduk mot insekter.

Brytbönor
Vill man ha blekgröna, fina bönor med en mild underbar smak, som nästan smälter i munnen ska man välja sorten Saxonia. Lägg fröna i blöt i ett dygn och så i slutet av maj (frostkänslig) på 3 cm djup med minst 25 cm avstånd i alla riktningar. Täck sådden med fiberduk eller fågelnät annars tar fåglarna alltihopa. Skörda baljorna innan det blir stora frön i dem. Om man skördar kontinuerligt kan plantorna ge bönor i flera månader. Skörden blir c:a 3 kg/m².

Blomsterbönor/Störbönor
Dessa kräver någon form av stöd och det krävs en del arbete för att åstadkomma detta, men i övrigt är det mycket lätt att odla växten. Sätt fyra, minst 2,5 meter långa störar 50 cm ifrån varandra så att de lutar inåt och bind ihop dem i toppen med ståltråd. Kör ner störarna minst 30 cm i marken, annars blåser alltihopa omkull (använd spett). Störbönor tål inte frost. Så därför tidigast i slutet av maj. Blötlägg fröna ett dygn innan sådd och täck sådden till skydd mot fåglar. När plantorna är 10 cm höga planteras fem plantor vid varje stör. När skotten når toppen av stödet ska de nypas av för att stimulera fruktsättningen. Störbönor ger betydligt högre skörd per kvadratmeter än brytbönor. Sorten Blauhilde växer snabbt i vårt klimat och smakar mycket gott. Baljorna är lila men blir gröna när man kokar dem.
Blomsterbönor odlas på samma sätt. De smakar bra och har ett väldigt dekorativt växtsätt, men har sämre konsistens än brytbönor och störbönor.