Squashsoppa

2 – 3 Squash
4 – 5 Lökar
Salt 1,25 dl grädde
Hönsbuljong
Dill

1. Stek squash och lökar (skivor eller bitar).
2. Häll över i en stor kastrull.
3. Häll i vatten och hönsbuljong.
4. Koka upp och häll i 1,25 dl grädde.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Lägg i hackad dill.



Citronpaj

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker

Marängtäcket:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:
Blanda/mixa ihop ingredienserna till bottnen till en smidig deg.
Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader.
Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter,
förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader (bara övervärme).

Fyllningen:
Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen.
VIspa samman citronjuice, skal och äggulor.
Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.
Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
Ställ den svalt och låt den kallna och häll i pajskalet.

Marängtäcket:
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum.
Tillsätt socker, lite i taget och vispa till en tjock marängsmet.
Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter.
Håll koll så inte marängen bränns. Ta ut och låt svalna före servering.



Tomatmarmelad med vanilj och kardemumma

500 g tomater
250 g syltsocker
50 g flytande honung
En nypa kardemumma
1 vaniljstång

Kryssa tomaterna med en kniv och lägg dem i kokande vatten tills kanten på kryssen
krullar sig. Ta upp dem och häll kallt vatten över dem. Ta bort skalen.
Hacka tomaterna grovt med en kniv, häll i honung, socker och tomater i en kastrull.
Dela vaniljstången och ta ut fröna, lägg i kastrullen och låt koka med marmeladen.
Låt puttra på medelhög värme tills en del av vätskan reducerats och marmeladen tjocknat lite.
Ta upp vaniljstången och mixa med en stavmixer innan du häller upp i en snygg burk.
Jag la i vaniljstången som dekor efter att jag hällt på marmeladen.
Innan jag började med marmeladen satte jag ugnen på 100 grader och satte in glasburken
i ca 20 minuter. Detta för att öka hållbarheten på marmeladen.



Tomatmarmelad med saffran och lime

1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.
Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj. Låt koka i ca 30-45 min.
Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar.
Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad
på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen.
Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar.
Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present.
Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.



Kastrullkaka

125 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk pärlsocker
Bär, frukt eller plommon

Smält smör i en kastrull på svag värme.
Ta den från plattan och tillsätt ägg och rör om med degskrapa.
Häll i mjöl och socker och rör om med skrapan.
Häll över i en form med lös botten och lägg frukt och pärlsocker ovanpå.
Sätt in i ugn på 225 grader i 15-20 min.